Kuchenne inspiracje

Wegańskie curry z tofu

Jeszcze nie tak dawno curry było w Polsce kojarzone wyłącznie z żółtą przyprawą o intensywnym zapachu, której używało się do przyrządzenia dania na sposób indyjski. Na szczęście świadomość kulinarna nieco wzrosła, a wraz z nią obok żółtego proszku pojawiły się pasty, a nawet... danie! Curry bowiem to przede wszystkim sposób na przyrządzenie indyjskich potraw, a nie tylko sproszkowana mieszanka. 

Czytaj więcej
Gotuj z etno - przepisy na proste orientalne dania
Zapraszamy na cykl #gotujzetno. Podpowiadamy jak w prosty i szybki sposób ugotować orientalne dania kuchni azjatyckiej i afrykańskiej: japońskiej, chińskiej, tajskiej, indyjskiej, marokańskiej z wykorzystaniem produktów, które znajdziesz w naszym sklepie. Gotuj egzotyczne potrawy z wykorzystaniem aromatycznych przypraw, ostrych past i sosów i dużego wyboru niecodziennych makaronów i ryżu.
Czytaj więcej
Wietnamska zupa pho z wołowiną - przepis
Zapraszamy na kolejny przepis z cyklu #gotujzetno. Podpowiadamy jak w prosty i szybki sposób ugotować dania kuchni orientalnej z wykorzystaniem wielu produktów róznych kuchni świata. Wiele z nich znajdziesz w naszym sklepie http://etnobazar.pl. Gotuj egzotyczne potrawy z wykorzystaniem aromatycznych przypraw, ostrych past i sosów i dużego wyboru niecodziennych makaronów, kasz i ryżu
Czytaj więcej
Przyprawy indyjskie, kolendra, kurkuma i garam masala
Każdy miłośnik kuchni azjatyckiej wie, że kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej bogatych w smaki i aromaty. Dzięki dziesiątkom przypraw, potrawy kuchni indyjskiej nabierają intensywności i unikalnego charakteru. Nie byłoby dań popularnie nazywanych w Polsce daniami curry bez kminu rzymskiego, kurkumy czy garam masali. Mieszanki indyjskich przypraw występują pod różnymi postaciami: w całości (korzenie, ziarna lub liście), w formie past lub w formie sproszkowanych części roślin. Często są to także gotowe mieszanki przypraw.
Czytaj więcej
Medżadra, mejadra - przepis #gotujzetno na ryż z soczewicą
W naszym cyklu gotujzetno podpowiadamy jak z aromatycznych przypraw i egzotycznych składników wyczarować samemu w domu pyszne, orientalne dania. Madżadra / Mejadra (mujaddara, mudardara) to popularne na całym bliskim wschodzie wegańskie danie. Bardzo aromatyczne, zdrowe i bogate w witaminy i białko. Jak przystało na kuchnię arabską jednym z głównych składników jest roślina strączkowa, w tym wypadku soczewica. 
Czytaj więcej
pixel