Olej kokosowy właściwości, zastosowanie, cena

2019-08-10
Olej kokosowy właściwości, zastosowanie, cenaNa wyspach Pacyfiku nikogo nie zdziwi fakt wykorzystania oleju kokosowego. Od dawna jest tam znanym i cenionym produktem spożywczym i kosmetycznym. Jednak w krajach zachodnich olej kokosowy dopiero od niedawna zyskuje sobie coraz większą popularność. Nie bez znaczenia jest fakt obalenia mitów o tym, że duża zwartość nasyconych kwasów tłuszczowych może powodować choroby serca.

Dla mieszkańców wysp Pacyfiku jest on podstawowym olejem a odsetek osób z problemami krążenia jest tam naprawdę znikomy!

Regularne spożywanie oleju kokosowego pozwala organizmowi na szybkie uzupełnienie brakującej energii. Warto zauważyć że tłuszcze obecne w oleju kokosowym to tłuszcze o średniej długości łańcucha, dzięki czemu organizm nie potrzebuje aż tyle czasu na jego trawienie co w przypadku tłuszczy zwierzęcych i może od razu wykorzystywać energię z trawienia. Olej kokosowy est produktem kalorycznym, ale dzięki temu już małe jego ilości powodują uczucie sytości w organizmie. A uczucie sytości ogranicza chęć podjadania :)

Każdy kto uzupełnił swoją dietę o olej kokosowy, wie że pomaga on dostarczyć energii do sprawnego funkcjonowania mózgu, co więcej udowodniono, że jego regularne spożywanie może zapobiegać powstawaniu choroby Alzheimera.

W oleju kokosowym występuje w dużych ilościach kwas laurynowy, który naturalnie występuje jeszcze jedynie w mleku matki. Kwas laurynowy ma silne działanie antyseptyczne i antywirusowe, to dlatego olej kokosowy podnosi naturalną odporność organizmu.

                                                                olej


Olej kokosowy w kuchni:


Temperatura dymienia oleju kokosowego jest bardzo wysoka (powyżej 200 stopni), jest więc olejem idealnym do smażenia potraw. Możemy traktować go również jako zamiennik masła i używać do smarowania pieczywa. Olej kokosowy jest też idealnym składnikiem koktajli.

Olej kokosowy w kosmetyce:


Jest częstym składnikiem: kremów, balsamów i mydeł. Olej kokosowy tłoczony na zimno jest używany jako naturalny kosmetyk. Nawilża i odżywia skórę, a jego antyoksydacyjne właściwości spowalniają proces starzenia skóry. Olej kokosowy ma właściwości antyseptyczne, można go wykorzystywać do walki z grzybicą, jest pomocny przy chorobach skóry i trądziku. Jest bardzo dobrym środkiem do pielęgnacji skóry niemowląt. Łagodzi oparzenia słoneczne, nawilża włosy, może być również składnikiem naturalnego antyperspirantu.

Zainteresowały Cię właściwości oleju kokosowego? Wypróbuj! W ofercie sklepu EtnoBazar.pl znajdziesz szeroki wybór oleju kokosowego nierafinowanego, kosmetycznego, a także kosmetyki z olejem kokosowym.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel