Róża piękna i zdrowa [zalety olejku różanego]

2019-08-08
Róża piękna i zdrowa [zalety olejku różanego]Któż pozostanie obojętny na jej subtelne piękno? Któż nie westchnie z zachwytu nad aksamitną czerwienią jej płatków? Któż nie da się uwieść kuszącemu zapachowi? Któż wreszcie wie, jak wiele dobrego dla ludzkiego zdrowia uczynić może pozyskany z niej olejek?
 
                                                                   woda różana


Róża damasceńska uprawiana jest od starożytności w krajach basenu Morza Śródziemnego. Szczególnie upodobali ją sobie dawni Rzymianie, którzy rozpowszechnili ją w ogrodach zakładanych we wszelkich miejscach, w które dotarli wraz z ekspansją Imperium. Jako gatunek wyhodowany sztucznie, występuje jedynie w uprawie, ceniona za pełne, niezwykłej urody kwiaty (zwykle różowe, bądź czerwone) oraz intensywny zapach. Zapachu tego obficie udziela olejkowi pozyskiwanemu ze swoich płatków.

Olejek różany - technologię destylacji różanych płatków wynaleźli w wieku IX n.e. Persowie, ale pierwsze wzmianki o olejku właściwym pochodzą z wieku XVII, również z Persji. Olejek otrzymuje się przede wszystkim z płatków róży damasceńskiej. Nieotwarte kwiaty zbierane są w tym celu ręcznie, przed świtem, bądź wczesnym rankiem, następnie wolno gotowane z wodą i wielokrotnie odparowywane, na końcu zaś z powierzchni destylatu odbiera się olejek. To, co pozostaje, to woda różana, zaś produktem ostatecznym jest olejek różany. Surowiec dla przemysłu kosmetycznego (kremy!), perfumiarskiego (perfumy!), ale także wszechstronny środek leczniczy, o czym nie każdy wie.

Olejek różany sprzyja skórze delikatnej i wrażliwej. Jako samodzielny kosmetyk, bądź składnik kremu, intensywnie nawilża, łagodzi podrażnienia i działa przeciwzmarszczkowo. Szczególnie poleca się go dla cery naczynkowej - wybiela skórę i niweluje zaczerwienienia. Dodany do kąpieli, olejek koi nerwy, działa antydepresyjnie i relaksująco. Pomaga także w łagodzeniu bólu głowy i bywa stosowany jako afrodyzjak.

Lista jego prozdrowotnych właściwości jest dłuższa. Działa więc:


- antydepresyjnie

- przeciwzapalnie

- antyseptycznie

- przeciwbólowo

- prohomeostatycznie, przywracając ogólną równowagę organizmu.

Zaleca się stosowanie go podczas masażu, dodawanie do kąpieli oraz do kominków aromaterapeutycznych.

Olejek różany oraz kosmetyki z jego dodatkiem znajdziecie TUTAJ >>

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel