Tagine i orientalna, bliskowschodnia kuchnia

2019-07-29
Tagine i orientalna, bliskowschodnia kuchniaStożkokształtny, przypominający komin garnek. Szeroka, głęboka misa u podstawy, górą zwężająca się wysoka pokrywka z otworami. Wszystko w charakterystycznym ceglanym kolorze.

Oto tadżin. Dobrze znany każdemu, kto odwiedził Maroko, albo Tunezję i kto zakosztował tamtejszej kuchni.

Gliniane naczynie typu tadżin to niezbędny element wyposażenia domu w krajach Maghrebu. Bezpośrednio na ognisku, bądź w piecu przygotowuje się w nim potrawy (mięsne i wegetariańskie), które następnie wędrują na rodzinny stół i serwowane są z gorącej misy tadżina. ich smaku nie można odtworzyć we własnym domu, o ile nie posiada się odpowiedniego garnka. Kto zatem tęskni do smaków i aromatów Maroka, musi mieć prawdziwy tagine!

tagine kuchnie świata etnobazartagine

Proces produkcji tadżina jest tym ciekawszy, że nie zmienił się od stuleci. Naczynie formuje się ręcznie na kole garncarskim, następnie pozostawia do wyschnięcia na kilka, czasem nawet kilkanaście dni. Pierwszy wypał odbywa się w 800 stopniach Celsjusza, potem tagine jest glazurowany i raz jeszcze wędruje do pieca. Tym razem poddaje się go temperaturze ponad 1000 stopni!

Ten sposób produkcji nadaje naczyniu wysoką odporność na wysokie temperatury i pozwala na wszechstronne użytkowanie - można go zarówno stosować do gotowania na gazie, jak i w charakterze wkładanej do pieca brytfanny. Ważne, by wybierając tajine, zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

- po pierwsze - ozdoby. Nie każdy tadżin nadaje się do gotowania. Wiele z tych, które można nabyć na tradycyjnych targach, jest bogato zdobionych kolorowymi wzorami.

Te mogą pełnić zwykle jedynie funkcje dekoracyjne.

- druga rzecz - misa. Powinna być głęboka, by zmieściła się w niej potrawa wraz z sosem.

- wreszcie - pokrywa. Musi mieć co najmniej jeden boczny otwór do odparowywania, ale dobrze, jeśli dodatkowo ma dziurkę u szczytu. Przez nią z kolei będzie można uzupełniać ubytek wody, bądź bulionu w trakcie gotowania. Unikniemy dzięki temu konieczności unoszenia gorącej i ciężkiej pokrywki.

Tadżiny przeznaczone do pieczenia i gotowania znajdziesz TUTAJ >>

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel