Blog

Czym słodzić? Alternatywa dla białego cukru

Czym słodzić? Alternatywa dla białego cukruWszyscy wiemy, że rafinowany cukier z buraków, którego używamy do słodzenia napojów przyczynia się do powstawania wielu chorób i najlepiej byłoby całkowicie wyeliminować go z diety. Jednak samo słodzenie to nie wszystko, bowiem cukru jest też bardzo dużo w przetworzonych daniach i napojach, których niestety spożywamy co raz więcej. Rafinowany biały cukier - nie bez przyczyny nazywany białą śmiercią - przyczynia się do wzrostu otyłości, wypłukuje minerały i witaminy z organizmu i jest sprawcą próchnicy. Niestety te fakty nie ograniczają spożycia cukru! Niejednokrotnie, nieświadomie wybieramy produkty, które są słodkie, a światowe spożycie białego, rafinowanego cukru, stale rośnie.
Przeczytaj więcej

Henna - naturalny barwnik do ciała i włosów

Henna - naturalny barwnik do ciała i włosówHenna jest barwnikiem pochodzenia roślinnego. Produkuje się ją z liści i pędów lawsonii bezbronnej, rosnącej w obszarach tropikalnych. Jej historia sięga kilku tysięcy lat. Istnieją dowody na to, że już w starożytnym Egipcie malowano nią mumie egipskich faraonów. Hennę wykorzystuje się do barwienia włosów i skóry. Od setek lat używana jest w: Indiach, Pakistanie, Iranie, Maroku i wielu innych krajach. Najważniejszą zaletą henny są jej właściwości koloryzujące, ale dzięki zawartości minerałów i witamin ma ona również zastosowanie w tradycyjnej medycynie.
Przeczytaj więcej

Sekrety kuchni koreańskiej, czyli kimchi, bibimbap i bulgogi.

Sekrety kuchni koreańskiej, czyli kimchi, bibimbap i bulgogi.Kuchnia koreańska - choć stosunkowo mało znana w naszym kraju, to z roku na rok zyskuje sobie coraz więcej miłośników. Co tak zachwyca zwolenników egzotycznych smaków? Kuchnia koreańska jest w dużej mierze oparta na warzywach, ryżu i mięsie, a jej charakterystyczną cechą jest duża pikantność potraw. Na to jak jedzą mieszkańcy Półwyspu Koreańskiego i jak wyglądają potrawy na ich stole, duży wpływ miała filozofia wschodu i buddyzm. Harmonia i równowaga między ciałem a duszą ma swoje odzwierciedlenie w posiłkach.
Przeczytaj więcej

Jagody goji, czyli tajemniczy kolcowój tybetański

Jagody goji, czyli tajemniczy kolcowój tybetańskiJagody goji mają podłużny kształt o długości około 1 cm i są koloru czerwonego. W sklepach najczęściej znajdziemy suszone jagody goji. W medycynie chińskiej są znanym od wieków środkiem wspomagającym leczenie. Owoce goji są źródłem dużej ilości składników odżywczych takich jak: flawonoidy, karotenoidy, witaminy, składniki mineralne, zawierają bogactwo składników, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Owoce goji są zaliczane do grupy tzw. superfoods, czyli produktów, które dzięki dużej zawartości składników odżywczych, witamin, minerałów, mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Przeczytaj więcej

Cudowny zapach? Naturalnie! Nie ma jak woda różana

Cudowny zapach? Naturalnie! Nie ma jak woda różanaNa pierwszym miejscu wśród właściwości wody różanej jest oczywiście cudowny, kwiatowy zapach! Jednak posiada ona również właściwości tonizujące, wzmacnia naczynka krwionośne, zmniejsza zaczerwienienia skóry. Woda różana normalizuje i reguluje prace gruczołów łojowych, zmniejsza pory, łagodzi podrażnienia, działa antybakteryjnie. Jest kosmetykiem polecanym do każdego rodzaju skóry, zarówno suchej i wrażliwej. Najlepiej używać jej wieczorem zamiast toniku, po otwarciu należy przechowywać ją w lodówce. Z wody różanej można zrobić również okład na zmęczone powieki.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel