Blog

Olej kokosowy - pacyficzny skarb

Olej kokosowy - pacyficzny skarbNa wyspach Pacyfiku nikogo nie zdziwi fakt wykorzystania oleju kokosowego. Od dawna jest tam znanym i cenionym produktem spożywczym i kosmetycznym. Jednak w krajach zachodnich olej kokosowy dopiero od niedawna zyskuje sobie coraz większą popularność. Nie bez znaczenia jest fakt obalenia mitów o tym, że duża zwartość nasyconych kwasów tłuszczowych może powodować choroby serca. Dla mieszkańców wysp Pacyfiku jest on podstawowym olejem a odsetek osób z problemami krążenia jest tam naprawdę znikomy!
Przeczytaj więcej

Sushi - japońska tradycja

Sushi - japońska tradycjaW dawnych czasach potrawę przygotowywano w całkiem odmienny sposób i nazywano ją nare-zushi. Układano surowe, solone ryby w pojemnikach i przekładano je warstwami ugotowanego ryżu. Ryby fermentowały pod wpływem ryżu przez okres od jednego do trzech lat! Następnie ryż usuwano, a sfermentowane ryby jedzono ze świeżo ugotowanym ryżem. Teraz na rynku znajdziemy wiele propozycji ryżu do sushi. W kolejnych wiekach proces produkcji uległ stopniowemu skróceniu do kilku miesięcy, dodatkowo zaczęto spożywać również sfermentowany ryż.
Przeczytaj więcej

Mydło Aleppo - ratunek dla cery z problemami

Mydło Aleppo - ratunek dla cery z problemamiBardzo ważnym etapem w produkcji mydła z Aleppo jest jego dojrzewanie. W czasie dojrzewania mydło schnie, utwardza się i zachodzą procesy chemiczne, dzięki którym mydło nabiera swoich drogocennych właściwości. Okres dojrzewania trwa minimum 9 miesięcy, a często są to nawet 4 lata. Mydło z Aleppo nie zaskoczy nas wyszukanym wyglądem, z zewnątrz jest brązowe, w środku zielone. Dlaczego więc, jest takie cenne i czemu warto go stosować?
Przeczytaj więcej

Zasada 5 smaków - kwintesencja tajskiej kuchni

Zasada 5 smaków - kwintesencja tajskiej kuchniJest jeszcze stosunkowo mało popularna w Polsce, ale z roku na rok zyskuje sobie coraz więcej fanów. Mowa tu o kuchni tajskiej, charakteryzującej się prawdziwym bogactwem smaków i aromatów. Ukształtowana pod wpływem innych azjatyckich kuchni, przede wszystkim chińskiej, birmańskiej i indyjskiej; na przestrzeni wieków wypracowała własny niepowtarzalny styl i smak. Kuchnia tajska opiera się o lokalne, tanie i łatwo dostępne składniki. Można więc zauważyć niewielkie różnice w tym co jedzą mieszkańcy w różnych regionach kraju. Na północy Tajlandii potrawy są łagodniejsze, używa się sporych ilości wieprzowiny, a im dalej na południe, tym potrawy są ostrzejsze, a jednym z najważniejszych składników staje się kokos (olej, mleczko).
Przeczytaj więcej

Japońskie kadzidła - niepowtarzalny klimat w domu

Japońskie kadzidła - niepowtarzalny klimat w domuJapończycy wielu dziedzinom życia potrafią nadać rangę sztuki i wykonywać je z właściwym dla siebie pietyzmem. Tak jest również z paleniem kadzideł. Historia kadzidełek w Japonii sięga kilkuset lat wstecz. "Sztuka Kodo - droga zapachu" narodziła się już w średniowieczu, a do dziś jest nieodłącznym elementem japońskiego buddyzmu. Delikatna, roztaczająca się woń kadzideł doskonale sprzyja medytacji. Setki lat temu kadzidełka robiono głównie z kawałków aromatycznych drewienek, które spalały się powoli, wydzielając aromatyczny dym. Ich wygląd ewoluował przez wieki i w dzisiejszych czasach japońskie kadzidła mają kształt cienkich patyczków. Dają delikatniejszy zapach niż ich indyjskie odpowiedniki, a przez to że nie osadza się ich na bambusowych patyczkach, dają również mniej dymu.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel