Azjatyckie makarony - przysmak całego świata

2019-08-09
Azjatyckie makarony - przysmak całego świataKto pierwszy wymyślił makaron? Według badaczy, ten znany na całym świecie produkt, ma około 4000 lat - na tyle szacuje się czarkę, którą znaleziono w Chinach, zawierającą makaron długości 50 cm. Wynika z tego, że Chińczycy zajadają się makaronem znaczniej dłużej niż my. Przyjrzyjmy się dalekowschodnim odmianom makaronu.

makaron

Z czego robi się azjatyckie makarony i jak można je wykorzystać?


Azjatyckie makarony różnią się w sposobie przyrządzenia i podawania, od tego co my znamy z naszych jadłospisów. W Chinach najbardziej popularne są makarony ryżowe - produkowane jedynie z mąki ryżowej i wody. Nie zawierają glutenu, najczęściej produkowane są w formie długich cienkich nitek lub wstążek. Makaron ryżowy jest bardzo delikatny w smaku (w zasadzie neutralny), dlatego świetnie nadaje się do rozmaitych sosów i zup, dobrze wchłaniając smaki i zapachy dania. Jest to tradycyjna chińska potrawa, jedzona codziennie i podawana również na ważnych uroczystościach. Makaron ryżowy znany jest we wszystkich innych krajach azjatyckich. W Wietnamie znajdziemy go między innymi w jednej z najbardziej znanych zup na świecie zupie PHO.

Makaron ryżowy jest też składnikiem jednego z najpopularniejszych i robiącego furorę dań kuchni tajskiej phad thai.


Innym znanym chińskim makaronem jest makaron mie. Jest to gruby pszenny makaron, bogaty w białko, który bardzo dobrze nadaje się do smażenia w woku. Wystarczy ugotować go we wrzątku, przepłukać zimną wodą i smażyć z ulubionymi dodatkami.

Jak mało kto, sztukę robienia makaronu opanowali do perfekcji Japończycy. To właśnie stąd pochodzi jeden z najbardziej znanych azjatyckich makaronów - udon. Jest to dość gruby makaron zrobiony z mąki pszennej. Produkuje się również jego wersję niskokaloryczną i bezglutenową - shirataki. Ta odmiana udon powstaje z rośliny o nazwie konjak. To doskonała alternatywa dla osób z alergią na gluten, a także tych będących na diecie. Makaron udon najczęściej jemy w bulionach, bądź smażony w woku.

Kolejnym japońskim makaronem rozsławionym na świecie jest ramen i jemu zawdzięcza tę samą nazwę, znana japońska zupa. Ramen jest rodzajem mocno esencjonalnego bulionu na bazie mięsa lub warzyw, z dodatkami w postaci sosu sojowego lub pasty miso i oczywiście wspomnianego makaronu.

Szukasz orientalnych makaronów, przypraw, sosów? Sprawdź ofertę sklepu EtnoBazar.pl znajdziesz tu >>


Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel