Naczynia do gotowania i pieczenia
( ilość produktów: 2 )Tadżiny, czenaki, woki i parowary bambusowe, czyli naczynia do gotowania i pieczenia z całej kuli ziemskiej
Choć o gotowaniu nie wiemy wszystkiego, to dużo możemy Ci opowiedzieć o gotowaniu w specjalnych, orientalnych naczyniach. Przykładem takich tradycyjnych naczyń są: tadżin (tagine), czenaki, czy garnek rzymski. Tradycyjne potrawy regionalne zwykle zapiekane w piecu, albo gotowane na wolnym ogniu w glinianych garnkach smakują najlepiej właśnie z takich specjalnie wytworzonych naczyń. Żadna stal nierdzewna, żadna indukcyjna patelnia nie wydobędzie tak pięknie smaku litewskich czenaków, jak gliniana, szkliwiona baryłeczka z pokrywką, którą uzupełnia się kolejnymi warstwami składników i wstawia do pieca. Potem ostrożnie spożywa danie wprost z garnka. W tym cały urok litewskich czenaków. A co z tadżinem, tak popularnym w Maroku, czy Tunezji? Stożkowaty kształt pokrywki tego specyficznego garnka pozwala wytworzyć wewnątrz odpowiedni mikroklimat, w którym danie dusi się i dojrzewa na ogniu, napełniając kuchnię cudnym aromatem i zapowiedzią uczty na sposób bliskowschodni. W naszym dziale z naczyniami znajdziesz też miedziane patelnie sahan, węglowe woki i parowary bambusowe. Wszystkie one pozwolą Ci przygotować niezapomniane, a zarazem egzotyczne dania dla najbliższych, np. chińskie pierożki dim sum czy wegetariańskie warzywa z makaronem ryżowym!