Grzyby i glony

( ilość produktów: 14 )

Zwijanie rolek sushi czy gotowanie ramenu nie jest zarezerwowane jedynie dla sushimasterów i renomowanych azjatyckich restauracji. Możesz zaopatrzyć swoją kuchnię w grzyby i glony i stać się dzięki temu mistrzem w przygotowywaniu tego typu potraw. Zapoznaj się z ofertą sklepu EtnoBazar, w której znajdują wszelkie produkty potrzebne do stworzenia w kuchni dalekowschodniego klimatu.

Japonia na talerzu – wodorosty do sushi

Przygotowanie japońskich potraw wymaga nieco wprawy i dobrze dobranych składników. Jednym z nich są nori do sushi, czyli jadalne wodorosty. Wodorosty do sushi są nie tylko podstawą zgrabnych rolek, ale też innych japońskich przekąsek, jak na przykład onigirazu, czyli niewielkich ryżowych kanapek. Glony dodaje się również ramenu, w postaci płatka lub pokrojonych pasków, które w zdecydowany sposób podkreślają jego smak i dodają „morskości”. Glony można spotkać także w postaci surowej, częstym dodatkiem do dań są sałatki z glonów wakame lub kombu, które z dodatkiem ostrego sosu i ziaren sezamu stają się doskonałą przekąską.

Grzyby w kuchni azjatyckiej

Często wykorzystywanym składnikiem przy przygotowywaniu azjatyckich dań są także grzyby w tym jeden z popularnych gatunków ? shitake. Można je kupić w postaci surowej, wykorzystując później wedle uznania do różnych potraw, a z kolei grzyby shitake suszone mogą być zmielone i dodane do innych zup, wzmagając ich smak oraz nadając tzw. umami. Dzięki takiemu zabiegowi każda potrawa może zyskać nuty azjatyckiego smaku. Możesz także eksperymentować dodając grzyby shitake suszone do potraw niekoniecznie związanych z tamtejszą kuchnią. Grzyby i glony są produktami niskokalorycznymi, popularne są także w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Wakame i nori są dodatkowo bogate w aminokwasy i minerały, w tym jod, żelazo i fosfor. Glony są także źródłem witamin: w nori znajduje się więcej witaminy C niż w cytrynie. Używając w kuchni składników jakim są grzyby czy glony dodajemy potrawom nie tylko więcej smaku, ale i walorów odżywczych.

Jakie wodorosty do sushi są najlepsze?

Wybór wodorostów do sushi może zależeć od naszych preferencji smakowych. Jednak do najpopularniejszych i powszechnie używanych należą wodorosty nori. Produkuje się je w cienkich arkuszach. Algi nori hodowane są w specjalnych farmach. Gdy osiągną odpowiednią wielkość są, zbierane, czyszczone, suszone i prasowane na cienkie arkusze przypominające papier. Są też algi nori prażone lub kizami nori, pokrojone w drobne paski.

Nori poza walorami smakowymi są źródłem wielu wartości odżywczych. Zawierają znaczną ilość białka, co sprawia, że są szczególnie cenne dla wegetarian i wegan. Są bogate w witaminy, zwłaszcza witaminę A, witaminę C, witaminę E i witaminę K. Nori są też bogate w wapń, magnez, potas, żelazo, jod i cynk. Zawierają również błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3.

Czy nori i kombu to jest to to samo?

Nie. Nori i kombu są dwiema różnymi odmianami glonów. Oba rodzaje wodorostów mają unikalne zastosowania i właściwości smakowe. Zarówno wodorosty nori, jak i kombu są popularne i często wykorzystywane w kuchni japońskiej, ale także koreańskiej i chińskiej. Nori do przygotowywania sushi i przekąsek, a kombu do bulionu dashi.

Wodorosty Nori:

Nori to cienkie arkusze lub płatki wodorostu, które są suszone i prasowane. W daniu sushi stanowią zewnętrzną warstwę, która otacza ryż oraz pozostałe składniki w środku rolki. Nori mają delikatny morski smak i są chrupiące.

Wodorosty Kombu:

Kombu jest często używane do gotowania bulionów dashi. Glony kombu zwykle są sprzedawane w formie suchych płatków lub kawałków. Często wykorzystuje się je do sałatek oraz do przyrządzenia bulionu dashi. Kombu dodają potrawom głębokiego smaku umami. Umami to jeden z pięciu smaków odczuwanych przez człowieka. Jest smak: gorzki, kwaśny, słony, słodki i umami. Kombu są też bogate w minerały.

Czy glony nori i wakame to jest to samo?

Nie, wodorosty wakame i nori to różne gatunki glonów morskich. Różnią się nie tylko pod kątem wyglądu, ale również zastosowaniem kulinarnym. Glony Wakame są częściej wykorzystywane w zupach i sałatkach, a nori są głównym składnikiem sushi. Poza tym algi różni sposób pozyskiwania. Wodorosty Wakame są jedynie suszone Wakame są jedynie suszone (przypominają ugotowane liście szpinaku), natomiast wodorosty nori trzeba poddać odpowiedniej obróbce (wyhodować, wysuszyć, sprasować itd.)

Do czego można wykorzystać nori?

Oprócz tradycyjnego wykorzystania wodorostów nori do przygotowania rolek sushi: hosomaków, uramaków i futomaków. Glony nori mogą być używane do przyrządzenia wielu innych dań i przekąsek. Posiekane lub zmielone mogą być formą przyprawy np. do zupy miso lub do sałatek. Nadają im chrupkości i oryginalnego smaku. Poniżej kilka pomysłów na wykorzystanie wodorostów nori:
Roladki z wodorostów nori z nadzieniem — wypełnione i zawinięte jak sushi. Podawane z: ryżem, warzywami, tofu lub marynowanym mięsem.
Chipsy z nori — glony nori można piec lub smażyć, uzyskując chrupiące chipsy.
Onigri — owal lub kula ryżowa, niekiedy zawinięta w plaster nori. Przygotowana z nadzieniem: krewetkowym, z ikry, ryby lub marynowanej moreli japońskiej.

Co robi się z grzybów shitake? Czy shitake są jadalne?

Tak. Grzyby shitake są jadalne i mogą być składnikiem wielu dań. Mają intensywny smak i bogatą, mięsistą teksturę, co sprawia, że są chętnie wykorzystywane w kuchni azjatyckiej.

Shiitake świetnie nadają się do smażenia lub duszenia jako dodatek do dań głównych. Można je podsmażyć z warzywami czy sosami np. sosem sojowym i imbirem. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do zupy miso, w Azji dodaje się je również do zupy dyniowej. Smażone lub marynowane grzybki shitake to świetny dodatek do sałatek i sushi. Grzyby shitake są smaczną przekąską. Można je pokroić na plastry, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni, aż staną się chrupiące. Shitake można też marynować w sosie sojowym, occie ryżowym, czosnku. Gdy użyjemy do marynaty ostrych przypraw, to będą pikantnym dodatkiem do dań lub przekąsek.

Jak jeść grzyby mun?

Grzyby mun, w Polsce znane pod nazwą uszak bzowy, mogą być składnikiem wielu dań. Grzyby mun, są często dodawane do zup np.: ramen, pho czy zupa miso. Dodają bulionowi delikatnego smaku i charakterystycznej konsystencji. Można je wykorzystywać do potraw typu stir-fry razem z innymi warzywami, mięsem lub tofu. Szybko się gotują i nadają potrawie chrupkości. Grzyby mun można też marynować i kisić. Tak przyrządzone stanowią popularną przekąskę w kuchni japońskiej i koreańskiej. Grzyby mun mogą być także wykorzystywane jako składnik sushi. Dodawane są też do zapiekanek, omletów i innych potraw pieczonych.

Gdzie kupić jadalne wodorosty?

Jadalne wodorosty są coraz bardziej popularne w sklepach spożywczych, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Zwłaszcza w tych specjalizujących się w produktach azjatyckich lub ze zdrową żywnością. W sklepie EtnoBazar są wodorosty nori do sushi, glony kombu i wakame. 

Zaufane Opinie IdoSell
4.89 / 5.00 2182 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-06-13
bez zarzutu
2024-06-04
5
pixel