Olej, oliwa, ocet

( ilość produktów: 36 )

Olej kokosowy z czarnuszki czy lniany? Który najlepszy?

Choć od setek lat królował w Polsce olej rzepakowy, bo był on najłatwiejszy do wyprodukowania w naszych warunkach klimatycznych, to dziś nic nie stoi na przeszkodzie, żeby korzystać z zasobów całego Świata. W sklepach orientalnych, a nawet w zwykłych supermarketach z łatwością znajdziemy olej kokosowy, z czarnuszki czy np. lniany. Każdy z nich jest zdrowy i na wszystkie warto zwrócić uwagę. Szczególnie dużym zainteresowaniem naszych klientów cieszy się nierafinowany, zminotłoczony olej kokosowy. Może być w kuchni świetną alternatywą dla oleju słonczenikowego lub rzepakowego, może być stosowany do wypieków ciast i przygotowywania potraw. Dodatkowo wykorzystuje się go również jako cenny, naturalny kosmetyk. Olej z czarnuszki natomiast nazywany był już dawno temu złotem faraonów, posiada dobroczynne właściwości. Poprawia kondycję skóry, zmniejsza zmarszczki, nawilża i łagodzi stany zapalne. Olejek migdałowy, to również jeden z najstarszych olejów kosmetycznych, stosuje się go np. do nawilżania skóry skrajnie suchej. Kolejne oleje i olejki dostępne w tym dziale moglibyśmy wymieniać długo: arganowy, żywokostowy, jojoba, z nasion malin, a nawet z marchewki. Oleje można tłoczyć z wielu roślin. Wspominając o olejodajnych roślinach nie można pominąć oliwek! Jest u nas poza olejami ogromny wybór oliw z oliwek, przede wszystkim z Krety, a wśród nich specjalne odmiany polifenolowe. Poza olejami i oliwami w tej kategorii są również ocet, zaprawy octowe do sushi, ocet winny, a także octy i kremy balsamiczne - tak cenione w trakcie przygotowywania sałatek.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel