Kawa po Wietnamsku

2019-07-29
Kawa po WietnamskuRocznie zużywamy 6,7 mln ton jej ziaren. Palimy je, mielimy i zaparzamy, delektując się ożywczym smakiem Arabiki czy Robusty. Największym producentem kawy jest oczywiście Brazylia, ale czy wiesz, który kraj plasuje się w kawowej konkurencji na drugim miejscu?

Brazylijczycy dostarczają światu niemal połowę całej produkcji jej ziaren (2,44 mln ton). Wietnamczycy, bo to oni są kolejni na liście kawowych potentatów, osiągają roczną produkcję na poziomie 1,1 mln ton. Ciekawe, że to właśnie Wietnam, w którym przez wieki królowała pochodząca z Chin herbata, wyrósł na kawową potęgę, prawda?Wszystko zaczęło się w wieku XIX-tym. Pierwsze kawowe plantacje w Wietnamie zakładali Francuzi. Próbowali oni także hodować tę cenną roślinę w Kambodży i Laosie, jednak ostatecznie to właśnie Wietnam wyrósł na lokalnego kawowego "tygrysa". Wietnamska kawa różni się przy tym znacznie od swoich południowoamerykańskich i afrykańskich odmian.

Wyśmienitej kawy wietnamskiej każdy powinien choć raz spróbować!


kawa po wietnamsku etnobazar

... po trzecie i może najważniejsze: kawę po wietnamsku wyróżnia odmienny od zwyczajowego proces zaparzania, praktykowany zarówno w domach prywatnych, jak i lokalnych kawiarniach. Po pierwsze, kawa po wietnamsku to przede wszystkim (choć nie wyłącznie) Robusta. Jest ona mocniejsza od Arabiki - ma więcej kofeiny i nieco bardziej gorzki smak. Znajduje wielu swoich entuzjastów, smakosze kawy lubią także mieszanki obu rodzajów kawy. Po drugie, Wietnamczycy nieco inaczej podchodzą do procesu przetwarzania ziaren. Tradycyjnie, poddaje się je długotrwałemu prażeniu w niższej niż w Brazylii temperaturze, co skutkuje wyraźniejszym smakiem i zapachem docelowego napoju. Wyprażone ziarno jest też dosyć grubo mielone, ale...

Wietnamski zaparzacz do kawy składa się z czterech metalowych elementów: talerzyka, sitka, kubeczka i pokrywki. Napój przygotowuje się następująco: na filiżance ustawia się talerzyk, na nim zaś metalowy kubeczek, do którego wsypuje się 2-4 łyżeczek kawy. Dociska się je sitkiem i zalewa wrzątkiem do 1/3 wysokości kubeczka. Po 20 sekundach uzupełnia się wodę do krawędzi kubeczka i przykrywa pokrywką. Kawa będzie kapać do filiżanki przez otworki talerzyka. Po uzyskaniu odpowiedniej objętości napoju, można go dosmaczyć skondensowanym mlekiemcukrem - tak pija się kawę w Wietnamie. W gorące dni warto ją schłodzić i dodać kilka kostek lodu. Wietnamska kawa mrożona jest najlepsza na świecie!

Wietnamską kawę oraz zaparzacze znajdziesz TUTAJ >>

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel