Kawa po Wietnamsku

2019-07-29
Kawa po Wietnamsku

Świat jest piękny! Wiemy o tym doskonale, nawet osoby które nie przepadają za podróżami z pewnością zerkają kątem oka z zaciekawieniem na produkty i żywność z innych zakątków naszego globu. Wiele ludzi nie wie, że Wietnam to jeden z największych producentów ziaren aromatycznego kawowca obok Brazylii, mimo iż jest u nas znany głównie jako eksporter herbaty. To właśnie tam, jak sugeruje nazwa powstała kawa po wietnamsku, lubiana przez rodowitych Wietnamczyków delektujących się nią w niewielkich kawiarniach . Ten specyficzny napój dla tamtego rejonu Azji pozwoli poznać i posmakować orientalnego smaku kawy. Oczywiście nie jest jedynym rodzajem napoju, bo można znaleźć różne jej odmiany w zależności od składników jakie zostaną dodane. 

Kawa wietnamska

No dobrze, ale skąd wzięła się kawa po wietnamsku. Otóż picie kawy Wietnamczycy poznali dzięki francuskim kolonizatorom, którzy w XIX wieku przywieźli do ich kraju będącego niegdyś częścią francuskiej kolonii ziarna kakaowca. I choć kolonizatorów przepędzono z tamtych ziem, to została po nich kawa. Tubylcy nie tylko pokochali smak kawy, ale także hodowla kawowców przyczyniła się do wyprowadzenia Wietnamczyków z ubóstwa i gospodarczej ruiny. I choć uprawy tej aromatycznej rośliny rozpoczęły się stosunkowo niedawno - w latach 90, to do dnia dzisiejszego zaangażowanie Wietnamczyków sprawiło, iż stali się oni jednymi z największych eksporterów ziaren kawy. Jest wiele odmian kawy wietnamskiej, pitej na wiele sposobów. Jest podawana z lodem, kondensowanym mlekiem i mlekiem kokosowym, z jajkami i owocami. Warto spróbować przygotować taką kawę samemu w domu, to nic trudnego, choć z pewnością przyda się do tego posiadać w domu dobry zaparzacz.

 

 

 

 

Kawa po wietnamsku przepis

Przygotowanie kawy po wietnamsku nie jest trudną czynnością. Klasycznie do zaparzenia tego napoju wykorzystuje się wyselekcjonowane ziarna Robusty zaparzane w specjalnym zaparzaczu zwanym Phin. Najbardziej klasyczna wersja tej kawy to Ca Phe Nau, do której dodaje się zagęszczone, skondensowane mleczko łagodzącą mocną, intensywną i lekko gorzkawą nutę kawy. 

Do przygotowania kawy po wietnamsku potrzebne są:

  • 2 łyżki zmielonej kawy ziarnistej Trung Ngyuen
  • 150ml gorącej wody (najlepiej przefiltrowanej)
  • 40ml skondensowanego mleka
  • tradycyjny zaparzacz Phin, lub zastępczo kawiarka / ekspress ciśnieniowy
  • łyżeczka oraz kubek bądź filiżanka
  • opcjonalnie do posłodzenia kawy cukier, syrop oraz kostki lodu

Jak zrobić kawę po wietnamsku?

Na dno szklanki nalać mleko skondensowane, jeśli kawa ma być przygotowana na zimno to dołożyć także kostki lodu. Można także odrobinę posłodzić lub dolać ulubionego syropu.
Wietnamski zaparzacz Phin nałóż na brzeg szklanki bądź filiżanki. Napełnij go kawą, którą delikatnie ugnieć łyżeczką. Zalej ją niewielką ilością gorącej wody, by ta mogła napęcznieć. Gdy to się stanie, zalej kawę resztą wody i zakryj zaparzacz wieczkiem. Teraz odczekaj aż aromatyczny płyn przeleje się z filtra do Twojego kubka. Cały proces trwa około 5 minut. Gdy cały napar spłynie, pamiętaj by dokładnie pomieszać całość łyżeczką. Gotowe!

Kawa po wietnamsku rodzaje

Kawa po wietnamsku to nie tylko ta z mlekiem kondensowanym. Ma wiele odmian, które doceni z pewnością każdy wielbiciel i koneser kawy. Nazwy mogą przyprawić o zawrót głowy i brzmieć egzotycznie w naszym kraju, ale to odmiany podawane ze składnikami które można znaleźć także w Polsce i łatwo przygotować w domu. Są takie rodzaje kawy wietnamskiej jak: 

  • Ca phe nau - najbardziej klasyczna wersja kawy z mlekiem skondensowanym, łatwa i szybka do zrobienia, najczęściej wybierana do przygotowania
  • Ca phe sua da - czyli mrożona odmiana kawy z mlekiem skondensowanym. Doskonała na letnie upały, wystarczy dodać do mleka kilka kostek lodu
  • Ca phe den da - także wersja kawy z lodem, lecz bez mleka kondensowanego. Czysty, czarny napar dla osób nie przepadających za wersją z mlekiem
  • Ca phe cot dua - interesująca mieszanka mleka skondensowanego, mleka kokosowego i cukru, a czasem także i gałką lodów waniliowych. Bardzo łagodna w smaku i niezwykle kremowa
  • Sua chua ca phe - może połączenie kawy z kremowym jugurtem? Doskonała na wiosnę i lato, jogurt tutaj łagodzi gorzkawy posmak kawy
  • Ca phe den khong duong - klasyczna, czarna kawa bez dodatków. 
  • Ca phe trung - zaskakujące połączenie kawy z jajkiem. Przypomina nieco polski kogiel - mogiel, w którym ubija się skondensowane mleko z zółtkiem
  • Sinh to ca phe - coś dla fanów tropików i owoców ! Szalony miks owoców i jogurtu z kawą. Tym samym powstaje witaminowo - owocowa bomba kawowa!
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
Polecane
Kawa Wietnamska Trung Nguyen Creative 1 mielona 250gKawa Wietnamska Trung Nguyen Creative 1 mielona 250g
23,49 zł93,96 zł / kg
Kawa Wietnamska Trung Nguyen Creative 4 mielona 250gKawa Wietnamska Trung Nguyen Creative 4 mielona 250g
32,90 zł131,60 zł / kg
Kawa Wietnamska Trung Nguyen Creative 5 mielona 250gKawa Wietnamska Trung Nguyen Creative 5 mielona 250g
38,49 zł153,96 zł / kg
Kawa Wietnamska Trung Nguyen Creative 2 mielona 250gKawa Wietnamska Trung Nguyen Creative 2 mielona 250g
25,90 zł103,60 zł / kg
Kawa Wietnamska Trung Nguyen Creative 3 mielona 250gKawa Wietnamska Trung Nguyen Creative 3 mielona 250g
Produkt niedostępny
23,30 zł93,20 zł / kg
Kawa Wietnamska Trung Che Phin 5 mielona 500 gKawa Wietnamska Trung Che Phin 5 mielona 500 g
69,90 zł139,80 zł / kg

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel