Olej arganowy spożywczy 250ml (Maroko, zimnotłoczony, argan, nierafinowany)

  • Olej arganowy nazywany jest „kulinarnym Złotem Maroka”. Powstaje z nasion drzew arganowych, które rosną wyłącznie na terenie południowo-zachodniej części Maroka.
99,00 zł
/ szt.
Cena jednostkowa 396,00 zł / l
Szybkie zakupy 1-Click (bez rejestracji)
14 dni na darmowy zwrot
Olej arganowy spożywczy 250ml (Maroko, zimnotłoczony, argan, nierafinowany)
Olej arganowy spożywczy 250ml (Maroko, zimnotłoczony, argan, nierafinowany)
Bezpieczne zakupy
>

Olej arganowy nazywany jest „kulinarnym Złotem Maroka”. Powstaje z nasion drzew arganowych, które rosną wyłącznie na terenie południowo-zachodniej części Maroka. Warunkiem do uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Rejon, w którym występują drzewa, został w 1998 roku wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO.

Olej arganowy wytwarzany jest w kilku etapach: Po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie wydobytych z nich ziaren. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on filtracji.

 
MA SZEROKIE ZASTOSOWANIE W KUCHNI:

  • Orzechowy smak i aromat sprawiają, że doskonale pasuje do sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka.
  • Jest używany jako idealny dodatek do potraw z dziczyzny.
  • Niektórzy uwielbiają go dodawać do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwii.
  • Smakuje także wyśmienicie z białym pieczywem (bagietka maczana w oleju to śniadaniowy rarytas)
  • Olej nie powinien być smażony, by nie utracić swoich cennych właściwości.


OLEJ ARGANOWY wpływa korzystnie na:

  • prawidłowy poziomu cholesterolu
  • pracę serca i układu krążenia
  • odporność organizmu
  • funkcjonowanie komórek wątroby, nerek oraz układu nerwowego


Olej arganowy ma silne
właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Olej zawiera 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych - 45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego. Posiada również dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.

Zawarty w oleju arganowym kwas linolowy (35 %), tak zwana "witamina F", ma właściwości  przeciwzapalne, immunostymulujące (podnosi odporność orgnanizmu na zakażenia) oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Olej arganowy jest bogaty w metabolity wtórne, w tym sterole roślinne, które działają ochronnie i regenerująco na komórki organizmu człowieka.

POSIADA CERTYFIKAT JAKOŚCI BIO – ECOCERT.

Certyfikat EcoCert przyznawany przez firmę ECOCERT to jedna z najbardziej znanych firm zajmujących się certyfikowaniem ekologicznych kosmetyków.
Znakiem "ekologiczne i biologiczne kosmetyki" mogą być oznakowane produkty, w których ilość stosowanych surowców pochodzenia naturalnego wynosi przynajmniej 95%, z których również przynajmniej 95% musi pochodzić z upraw biologicznych.

POSIADA RÓWNIEŻ 3 INNE CERTYFIKATY EKOLOGICZNE 

Warunki przechowywania:
Olej roślinny ustabilizowany. Do przechowywania w miejscu suchym, z dala od światła i ciepła. Temperatura maksymalna ok. 18 stopni.Olej argonowy może ulec zmętnieniu gdy znajduję się w temp. poniżej 16 stopni. Zmętnienie to jest odwracalne i nie wpływa negatywnie na produkt.


Olej oryginalnie zapakowany w ciemnej szklanej butelce o pojemności 100 ml.)

  • Pojemność: 250 ml
  • Kod produktu: EF2002
  • Sposób otrzymywania: Z pierwszego tłoczenia na zimno
  • Element tłoczony: Wyselekcjonowany owoc arganowca
  • Jakość: Olej jest 100% czysty i naturalny, otrzymany z pierwszego tłoczenia na zimno, bez żadnej obróbki chemicznej - nierafinowany.
  • Kraj pochodzenia: Maroko
Producent
Rodzaj kuchni
Kuchnia arabska
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Napisz swoją opinię
Twoja ocena:

Z naszego bloga

Olej arganowy. Płynne złoto Maroka
Eliksir młodości - tak często określa się olejek pozyskiwany z owoców marokańskiej rośliny, arganii żelaznej. Co spowodowało, że olejek arganowy wdarł się przebojem do świata kosmetycznego i jakie znajduje w kosmetyce zastosowania?
Czytaj więcej
Zaufane Opinie IdoSell
4.87 / 5.00 347 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-10-01
Bardzo szybko i przemiła obsługa.
2022-10-01
Wszystko sprawnie, polecam

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep wraz z Zaufanymi Partnerami przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie np. IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności, a także w celach analitycznych, marketingowych, oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań w tym także do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych) oraz do poprawnego działania strony internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.

Klikając „ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY” wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz na dostosowanie treści na stronie naszego Sklepu do Twoich preferencji, a także w celach statystycznych i marketingowych, w tym do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych). Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie poprzez usunięcie plików cookies z przeglądarki z danego urządzenia końcowego.

Jeżeli klikniesz „NIE WYRAŻAM ZGODY” - nie będzie możliwe wejście na stronę Sklepu.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel