Przyprawy indyjskie, kolendra, kurkuma i garam masala
2021-02-28

Przyprawy indyjskie sklep online
W sklepie Etnobazar.pl posiadamy wybór kilkudziesięciu przypraw stosowanych do przyrządzania dań indyjskich. Poniżej przybliżamy czytelnikom najbardziej charakterystyczne dla kuchni indyjskiej: mieszanki, pasty i zioła wykorzystywane do przyrządzania tradycyjnych w Indiach potraw, które są dostępne również u nas.
Masala - gotowa mieszanka ziół i przypraw charakterystycznych dla indyjskiej kuchni. Do najbardziej znanych masali należą: curry, garam masala, tandoori masala.
- curry - mieszanki indyjskich przypraw np. kurkumy, kolendry, cebuli, czosnku, imbiru, pieprzu, kardamonu, cynamonu gorczycy, słodkiej i ostrej papryki w różnych konfiguracjach
- garam masala - mieszanka takich przypraw jak: kolendra, kumin, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz, kardamon, goździki, koper, liście laurowe
- tandoori masala - w skład tandoori najczęściej wchodzą takie przyprawy jak: kmin rzymski, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, imbir, papryka, liście laurowe, kozieradka, kolendra, czosnek, pieprz czarny i pieprz kajeński
Charakterystyczne przyprawy kuchni indyjskiej:
- chilli
- kolendra
- cynamon
- kardamon
- imbir
- kmin rzymski
- anyż
- kurkuma
- szafran
- kozieradka
- gałka muszkatołowa
- liście curry - aromatyczne liście krzewu Bergera koenigii, są dodatkiem do indyjskich duszonych i gotowanych potraw
- liście kozieradki
- kminek
- czosnek
- gorczyca
- liść laurowy
- assafoetida
W naszym sklepie EtnoBazar w dziale kuchnie świata znajdziesz również gotowe pasty / marynaty np. do kurczaka, dzięki którym z łatwością przygotujesz indyjskie dania:
- chicken tikka masala
- tandoori chicken
- wegańska pasta mild curry
- wegańska pasta curry kashmiri
Amatorów kuchni indyjskiej, którzy lubią próbować swoich sił w kuchni zapraszamy do naszej akcji #gotujzetno, w której znajdziesz przepisy na wiele orientalnych dań m.in przepis na indyjskie danie butter chicken (kurczak maślany).
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2021