Indyjski butter chicken - przepis #gotujzetno
2020-04-30
Zapraszamy na cykl #gotujzetno. Podpowiadamy jak w prosty i szybki sposób ugotować orientalne dania kuchni azjatyckiej i afrykańskiej: japońskiej, chińskiej, tajskiej, indyjskiej, marokańskiej z wykorzystaniem produktów, które znajdziesz w naszym sklepie http://etnobazar.pl. Gotuj egzotyczne potrawy z wykorzystaniem aromatycznych przypraw, ostrych past i sosów i dużego wyboru niecodziennych makaronów i ryżu.
Dziś zapraszamy na wyprawę do Indii, przedstawimy Wam jak w prosty sposób przy pomocy przypraw a z naszego sklepu przyrządzić doskonałą, jedną z najbardziej znanych na świecie indyjskich potraw - butter chicken. To hinduskie danie polega na przygotowaniu aromatycznej marynaty do mięsa z kurczaka i późniejszym przyrządzeniu go w smacznym sosie na bazie śmietany i masła. Najważniejszym, niezbędnym składnikiem są tu orientalne przyprawy, dzięki którym indyjskie danie nazywane też maślanym kurczakiem nabiera niepowtarzalnego, egzotycznego charakteru. Nie trzeba być ekspertem w potrawach kuchni indyjskiej żeby z powodzeniem przygotować tę potrawę.
Marynata do dania butter chicken:
Sos butter chicken:
Do podania:
Po upływie czasu który poświęciliśmy na marynowanie mięsa:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni na termoobieg, kurczaka z całą marynatą wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy 20-25 minut, w międzyczasie przygotowujemy sos!
Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, i przyprawy całe: kardamon, goździki i cynamon. Całość smażymy na małym ogniu przez około 7-8 minut, następnie dodajemy czosnek i imbir, smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy garam masalę, cynamon i chili smażymy minutę, dodajemy passatę, dajemy sól do smaku i pół łyżeczki cukru. Całość dusimy około 5 minut, dodajemy do sosu wyjętego z piekarnika kurczaka, mieszamy, dodajemy śmietankę i zagotowujemy 1-2 minuty, jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dodać wody lub bulionu drobiowego. Podajemy z ryżem basmati lub pieczywem indyjskim np naan i koniecznie obficie posypane posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz, które ze składników na butter chicken kupisz u nas. Pełna oferta produktów kuchni orientalnej dostępna tutaj >>
Dziś zapraszamy na wyprawę do Indii, przedstawimy Wam jak w prosty sposób przy pomocy przypraw a z naszego sklepu przyrządzić doskonałą, jedną z najbardziej znanych na świecie indyjskich potraw - butter chicken. To hinduskie danie polega na przygotowaniu aromatycznej marynaty do mięsa z kurczaka i późniejszym przyrządzeniu go w smacznym sosie na bazie śmietany i masła. Najważniejszym, niezbędnym składnikiem są tu orientalne przyprawy, dzięki którym indyjskie danie nazywane też maślanym kurczakiem nabiera niepowtarzalnego, egzotycznego charakteru. Nie trzeba być ekspertem w potrawach kuchni indyjskiej żeby z powodzeniem przygotować tę potrawę.
Indyjski butter chicken - przepis (danie dla 4-5 osób)
Marynata do dania butter chicken:
- 1 kg mięsa z kurczaka (najlepiej z uda kurczaka, ale bez kości)
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 3 centymetrowy kawałek imbiru startego na tarce
- sól
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka chili
Sos butter chicken:
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 3 cm kawałek imbiru stary na tarce
- 2 łyżki masła zwykłego lub ghee
- 200 ml passaty pomidorowej
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 ziarna zielonego kardamonu
- 4 cm laski cynamonu
- 3 goździki
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól
- pół łyżeczki cukru
Do podania:
- posiekana świeża kolendra lub pietruszka
- ryż basmati
Jak zrobić danie butter chicken - przygotowanie:
Mięso kurczaka kroimy na kawałki i dodajemy do niego czosnek, imbir, przyprawę garam masala, chili i jogurt naturalny, mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc, jeżeli nie mamy czasu to w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.Po upływie czasu który poświęciliśmy na marynowanie mięsa:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni na termoobieg, kurczaka z całą marynatą wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy 20-25 minut, w międzyczasie przygotowujemy sos!
Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, i przyprawy całe: kardamon, goździki i cynamon. Całość smażymy na małym ogniu przez około 7-8 minut, następnie dodajemy czosnek i imbir, smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy garam masalę, cynamon i chili smażymy minutę, dodajemy passatę, dajemy sól do smaku i pół łyżeczki cukru. Całość dusimy około 5 minut, dodajemy do sosu wyjętego z piekarnika kurczaka, mieszamy, dodajemy śmietankę i zagotowujemy 1-2 minuty, jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dodać wody lub bulionu drobiowego. Podajemy z ryżem basmati lub pieczywem indyjskim np naan i koniecznie obficie posypane posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz, które ze składników na butter chicken kupisz u nas. Pełna oferta produktów kuchni orientalnej dostępna tutaj >>
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2020