Indyjski butter chicken - przepis #gotujzetno

2020-04-30
Indyjski butter chicken - przepis #gotujzetnoZapraszamy na cykl #gotujzetno. Podpowiadamy jak w prosty i szybki sposób ugotować orientalne dania kuchni azjatyckiej i afrykańskiej: japońskiej, chińskiej, tajskiej, indyjskiej, marokańskiej z wykorzystaniem produktów, które znajdziesz w naszym sklepie http://etnobazar.pl. Gotuj egzotyczne potrawy z wykorzystaniem aromatycznych przypraw, ostrych past i sosów i dużego wyboru niecodziennych makaronów i ryżu.

Dziś zapraszamy na wyprawę do Indii, przedstawimy Wam jak w prosty sposób przy pomocy przypraw a z naszego sklepu przyrządzić doskonałą, jedną z najbardziej znanych na świecie indyjskich potraw - butter chicken. To hinduskie danie polega na przygotowaniu aromatycznej marynaty do mięsa z kurczaka i późniejszym przyrządzeniu go w smacznym sosie na bazie śmietany i masła. Najważniejszym, niezbędnym składnikiem są tu orientalne przyprawy, dzięki którym indyjskie danie nazywane też maślanym kurczakiem nabiera niepowtarzalnego, egzotycznego charakteru. Nie trzeba być ekspertem w potrawach kuchni indyjskiej żeby z powodzeniem przygotować tę potrawę.

Przepis butter chicken

Indyjski butter chicken - przepis (danie dla 4-5 osób)


Marynata do dania butter chicken:

  • 1 kg mięsa z kurczaka (najlepiej z uda kurczaka, ale bez kości)
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3 centymetrowy kawałek imbiru startego na tarce
  • sól
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka chili

Sos butter chicken:

  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3 cm kawałek imbiru stary na tarce
  • 2 łyżki masła zwykłego lub ghee
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 ziarna zielonego kardamonu
  • 4 cm laski cynamonu
  • 3 goździki
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól
  • pół łyżeczki cukru

Do podania:
  • posiekana świeża kolendra lub pietruszka
  • ryż basmati

Jak zrobić danie butter chicken - przygotowanie:

Mięso kurczaka kroimy na kawałki i dodajemy do niego czosnek, imbir, przyprawę garam masala, chili i jogurt naturalny, mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc, jeżeli nie mamy czasu to w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.

Po upływie czasu który poświęciliśmy na marynowanie mięsa:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni na termoobieg, kurczaka z całą marynatą wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy 20-25 minut, w międzyczasie przygotowujemy sos!

Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, i przyprawy całe: kardamon, goździki i cynamon. Całość smażymy na małym ogniu przez około 7-8 minut, następnie dodajemy czosnek i imbir, smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy garam masalę, cynamon i chili smażymy minutę, dodajemy passatę, dajemy sól do smaku i pół łyżeczki cukru. Całość dusimy około 5 minut, dodajemy do sosu wyjętego z piekarnika kurczaka, mieszamy, dodajemy śmietankę i zagotowujemy 1-2 minuty, jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dodać wody lub bulionu drobiowego. Podajemy z ryżem basmati lub pieczywem indyjskim np naan i koniecznie obficie posypane posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz poniżej, które ze składników na butter chicken kupisz u nas. Pełna oferta produktów kuchni orientalnej dostępna tutaj >> 


Butter Chicken Przepis

 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2020
Polecane
GOŹDZIKI CAŁE TRS (50G, INDONEZJA)GOŹDZIKI CAŁE TRS (50G, INDONEZJA)
7,90 zł158,00 zł / kg
KARDAMON ZIELONY ZIARNISTY TRS (50G, GWATEMALA)KARDAMON ZIELONY ZIARNISTY TRS (50G, GWATEMALA)
24,90 zł498,00 zł / kg
Cynamon mielony TRS (100g, Indie)Cynamon mielony TRS (100g, Indie)
6,49 zł64,90 zł / kg
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel