Kuchenne inspiracje

Indyjska kuchnia, czyli garam masala i zupa dahl

Indyjska kuchnia, czyli garam masala i zupa dahlKuchnia indyjska jest bardzo zróżnicowana. Zarówno potrawy jak i dodatki różnią się w zależności od regionu. Na północy Indii, jada się więcej mięsa głównie baraninę, koźlinę i kurczaka w zawiesistych sosach. Tutaj do potraw jako dodatek podaje się placki z mąki pszennej lub ryż basmati, nazywany królem ryżu. Dania z południa Indii są ostrzejsze niż te z północy, sowicie przyprawione chili, które ma w gorącym południowym klimacie chłodzić organizm.
Przeczytaj więcej

Quinoa - komosa ryżowa - złoto Inków

Quinoa - komosa ryżowa - złoto InkówPochodzi z Ameryki Południowej i uprawiana jest tam od kilku tysięcy lat. Nazywana jest złotem Inków, ponieważ stanowiła główny składnik ich diety. Dziś zaliczana do tzw. "superfoods" i doceniona już we Francji, Niemczech i Wielkiej Brytanii, uprawiana jest również w Kanadzie, we Włoszech, Holandii i Hiszpanii, to w Polsce nadal nie jest powszechna. Co wiemy o komosie ryżowej? Jest to roślina podobna do innych rodzajów kasz i z powodzeniem może być alternatywą dla ryżu czy ziemniaków, a także składnikiem: dań jednogarnkowych, sałatek, zup lub śniadań. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu i cholesterolu.
Przeczytaj więcej

Czym słodzić? Alternatywa dla białego cukru

Czym słodzić? Alternatywa dla białego cukruWszyscy wiemy, że rafinowany cukier z buraków, którego używamy do słodzenia napojów przyczynia się do powstawania wielu chorób i najlepiej byłoby całkowicie wyeliminować go z diety. Jednak samo słodzenie to nie wszystko, bowiem cukru jest też bardzo dużo w przetworzonych daniach i napojach, których niestety spożywamy co raz więcej. Rafinowany biały cukier - nie bez przyczyny nazywany białą śmiercią - przyczynia się do wzrostu otyłości, wypłukuje minerały i witaminy z organizmu i jest sprawcą próchnicy. Niestety te fakty nie ograniczają spożycia cukru! Niejednokrotnie, nieświadomie wybieramy produkty, które są słodkie, a światowe spożycie białego, rafinowanego cukru, stale rośnie.
Przeczytaj więcej

Sekrety kuchni koreańskiej, czyli kimchi, bibimbap i bulgogi.

Sekrety kuchni koreańskiej, czyli kimchi, bibimbap i bulgogi.Kuchnia koreańska - choć stosunkowo mało znana w naszym kraju, to z roku na rok zyskuje sobie coraz więcej miłośników. Co tak zachwyca zwolenników egzotycznych smaków? Kuchnia koreańska jest w dużej mierze oparta na warzywach, ryżu i mięsie, a jej charakterystyczną cechą jest duża pikantność potraw. Na to jak jedzą mieszkańcy Półwyspu Koreańskiego i jak wyglądają potrawy na ich stole, duży wpływ miała filozofia wschodu i buddyzm. Harmonia i równowaga między ciałem a duszą ma swoje odzwierciedlenie w posiłkach.
Przeczytaj więcej

Sushi - japońska tradycja

Sushi - japońska tradycjaW dawnych czasach potrawę przygotowywano w całkiem odmienny sposób i nazywano ją nare-zushi. Układano surowe, solone ryby w pojemnikach i przekładano je warstwami ugotowanego ryżu. Ryby fermentowały pod wpływem ryżu przez okres od jednego do trzech lat! Następnie ryż usuwano, a sfermentowane ryby jedzono ze świeżo ugotowanym ryżem. Teraz na rynku znajdziemy wiele propozycji ryżu do sushi. W kolejnych wiekach proces produkcji uległ stopniowemu skróceniu do kilku miesięcy, dodatkowo zaczęto spożywać również sfermentowany ryż.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel