Kuchenne inspiracje

Wegańskie curry z tofu

Wegańskie curry z tofu

Jeszcze nie tak dawno curry było w Polsce kojarzone wyłącznie z żółtą przyprawą o intensywnym zapachu, której używało się do przyrządzenia dania na sposób indyjski. Na szczęście świadomość kulinarna nieco wzrosła, a wraz z nią obok żółtego proszku pojawiły się pasty, a nawet... danie! Curry bowiem to przede wszystkim sposób na przyrządzenie indyjskich potraw, a nie tylko sproszkowana mieszanka. 


Przeczytaj więcej

Gotuj z etno - przepisy na proste orientalne dania

Gotuj z etno - przepisy na proste orientalne daniaZapraszamy na cykl #gotujzetno. Podpowiadamy jak w prosty i szybki sposób ugotować orientalne dania kuchni azjatyckiej i afrykańskiej: japońskiej, chińskiej, tajskiej, indyjskiej, marokańskiej z wykorzystaniem produktów, które znajdziesz w naszym sklepie. Gotuj egzotyczne potrawy z wykorzystaniem aromatycznych przypraw, ostrych past i sosów i dużego wyboru niecodziennych makaronów i ryżu.
Przeczytaj więcej

Wietnamska zupa pho z wołowiną - przepis

Wietnamska zupa pho z wołowiną - przepisZapraszamy na kolejny przepis z cyklu #gotujzetno. Podpowiadamy jak w prosty i szybki sposób ugotować dania kuchni orientalnej z wykorzystaniem wielu produktów róznych kuchni świata. Wiele z nich znajdziesz w naszym sklepie http://etnobazar.pl. Gotuj egzotyczne potrawy z wykorzystaniem aromatycznych przypraw, ostrych past i sosów i dużego wyboru niecodziennych makaronów, kasz i ryżu
Przeczytaj więcej

Przyprawy indyjskie, kolendra, kurkuma i garam masala

Przyprawy indyjskie, kolendra, kurkuma i garam masalaKażdy miłośnik kuchni azjatyckiej wie, że kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej bogatych w smaki i aromaty. Dzięki dziesiątkom przypraw, potrawy kuchni indyjskiej nabierają intensywności i unikalnego charakteru. Nie byłoby dań popularnie nazywanych w Polsce daniami curry bez kminu rzymskiego, kurkumy czy garam masali. Mieszanki indyjskich przypraw występują pod różnymi postaciami: w całości (korzenie, ziarna lub liście), w formie past lub w formie sproszkowanych części roślin. Często są to także gotowe mieszanki przypraw.
Przeczytaj więcej

Medżadra - przepis #gotujzetno

Medżadra - przepis #gotujzetnoW naszym cyklu gotujzetno podpowiadamy jak z aromatycznych przypraw i egzotycznych składników wyczarować samemu w domu pyszne, orientalne dania. Madżadra / Mejadra (mujaddara, mudardara) to popularne na całym bliskim wschodzie wegańskie danie. Bardzo aromatyczne, zdrowe i bogate w witaminy i białko. Jak przystało na kuchnię arabską jednym z głównych składników jest roślina strączkowa, w tym wypadku soczewica. 
Przeczytaj więcej

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel