Kuchenne inspiracje

Sushi - futomaki, uramaki, hosomaki, czyli japońska tradycja
W dawnych czasach potrawę przygotowywano w całkiem odmienny sposób i nazywano ją nare-zushi. Układano surowe, solone ryby w pojemnikach i przekładano je warstwami ugotowanego ryżu. Ryby fermentowały pod wpływem ryżu przez okres od jednego do trzech lat! Następnie ryż usuwano, a sfermentowane ryby jedzono ze świeżo ugotowanym ryżem. Teraz na rynku znajdziemy wiele propozycji ryżu do sushi. W kolejnych wiekach proces produkcji uległ stopniowemu skróceniu do kilku miesięcy, dodatkowo zaczęto spożywać również sfermentowany ryż.
Czytaj więcej
Zasada 5 smaków - kwintesencja tajskiej kuchni
Jest jeszcze stosunkowo mało popularna w Polsce, ale z roku na rok zyskuje sobie coraz więcej fanów. Mowa tu o kuchni tajskiej, charakteryzującej się prawdziwym bogactwem smaków i aromatów. Ukształtowana pod wpływem innych azjatyckich kuchni, przede wszystkim chińskiej, birmańskiej i indyjskiej; na przestrzeni wieków wypracowała własny niepowtarzalny styl i smak. Kuchnia tajska opiera się o lokalne, tanie i łatwo dostępne składniki. Można więc zauważyć niewielkie różnice w tym co jedzą mieszkańcy w różnych regionach kraju. Na północy Tajlandii potrawy są łagodniejsze, używa się sporych ilości wieprzowiny, a im dalej na południe, tym potrawy są ostrzejsze, a jednym z najważniejszych składników staje się kokos (olej, mleczko).
Czytaj więcej
Azjatyckie makarony - przysmak całego świata
Kto pierwszy wymyślił makaron? Według badaczy, ten znany na całym świecie produkt, ma około 4000 lat - na tyle szacuje się czarkę, którą znaleziono w Chinach, zawierającą makaron długości 50 cm. Wynika z tego, że Chińczycy zajadają się makaronem znaczniej dłużej niż my. Przyjrzyjmy się dalekowschodnim odmianom makaronu. Azjatyckie makarony różnią się w sposobie przyrządzenia i podawania, od tego co my znamy z naszych jadłospisów.
Czytaj więcej
Druga szklanka tak silna jak miłość - marokański rytuał parzenia herbaty
Jeżeli kiedykolwiek byliście w Maroku, na pewno próbowaliście tradycyjnej marokańskiej herbaty. Sam napój i rytuał jego parzenia, znane są w większości krajów Maghrebu, nam jednak najczęściej kojarzą się one z Marokiem. Skąd tradycja picia gorącego napoju w tak upalnym i suchym klimacie? Otóż gorąca herbata gasi pragnienie lepiej niż zimne napoje! Sam praktyczny aspekt, to jednak nie wszystko. Rytuał Maroccan Tea ma swój ogromny udział w życiu społecznym i kulturowym.
Czytaj więcej
Spirulina. Przyszłość w dzisiejszej kuchni
Skąd przyszłość na naszym etnicznym, tradycyjnym wydawałoby się blogu? Wszystko z powodu pewnego glonu (algi), który, choć jako suplement diety polecany jest powszechnie już dziś, przez naukowców określany bywa mianem pożywienia przyszłych pokoleń.
Czytaj więcej
pixel