Zasada 5 smaków - kwintesencja tajskiej kuchni

2019-08-09
Zasada 5 smaków - kwintesencja tajskiej kuchniJest jeszcze stosunkowo mało popularna w Polsce, ale z roku na rok zyskuje sobie coraz więcej fanów.

Mowa tu o kuchni tajskiej, charakteryzującej się prawdziwym bogactwem smaków i aromatów.

Ukształtowana pod wpływem innych azjatyckich kuchni, przede wszystkim chińskiej, birmańskiej i indyjskiej; na przestrzeni wieków wypracowała własny niepowtarzalny styl i smak.

Kuchnia tajska opiera się o lokalne, tanie i łatwo dostępne składniki. Można więc zauważyć niewielkie różnice w tym co jedzą mieszkańcy w różnych regionach kraju. Na północy Tajlandii potrawy są łagodniejsze, używa się sporych ilości wieprzowiny, a im dalej na południe, tym potrawy są ostrzejsze, a jednym z najważniejszych składników staje się kokos (olej, mleczko).

Niezależnie od regionu, główną zasadą komponowania smacznego posiłku jest odpowiednie jego doprawienie, wykorzystujące zasadę pięciu smaków. Kwintesencję kuchni tajskiej stanowią smaki: słony, słodki, gorzki, kwaśny i ostry oraz ich odpowiedni balans w każdej potrawie. Istnieje szereg technik wykorzystywanych przez Tajów do przyrządzania dań. Możemy grillować mięso lub warzywa, smażyć w woku na małej ilości oleju, piec, przygotowywać na parze itd.

Podstawowym składnikiem większości dań jest ryż. W Tajlandii wyróżnia się kilka jego rodzajów, ale najbardziej popularny jest ryż jaśminowy, niezwykle aromatyczny i delikatny. To on stanowi główny dodatek np. do dań typu Curry.

Tajski kucharz nie obejdzie się bez sosu rybnego - wyciągu z przefermentowanej sardeli, zalanej solanką. Używa się go jako zamiennika soli, ma charakterystyczny ostry smak, ale użyty do przyprawienia potrawy, daje jej wyjątkowy posmak i aromat.

kuchnia tajska

Jak produkuje się sos rybny? Surowe ryby umieszcza się w drewnianych beczkach, a następnie zalewa solanką. Tak przygotowane pozostawia się na słońcu aż do momentu całkowitej zamiany stałych frakcji w formę płynną. W dalszym procesie sos jest poddawany filtracji, klarowany i rozlewany do butelek.

W takich beczkach powstaje sos rybny

W zbilansowaniu smaku słodkiego pomoże nam cukier palmowy, który nada posiłkowi delikatnej, karmelowej nuty.

Z charakterystycznych przypraw i ziół używanych do gotowania, obok tajskiej bazylii, kolendry, chili i trawy cytrynowej, warto również zwrócić uwagę na liście kaffiru i galangal. Kaffir to suszone liście jednej z odmian limonek. Nadają daniu lekko cierpkiego i cytrusowego posmaku, używa się ich do doprawiania wszelkich curry, zup i sosów. Galangal wyglądem przypomina imbir, w smaku jest jednak ostrzejszy i bardziej piekący, delikatnie gorzki. Jest składnikiem większości past curry.

Jednym z najbardziej charakterystycznych dań kuchni tajskiej, które zaskarbiło sobie rzesze fanów na całym świecie jest pad thai. To makaron ryżowy, który w zależności od wersji może być podawany z: kurczakiem, tofu lub krewetkami, w specyficznym słodko-kwaśnym sosie na bazie tamaryndowca.

Bogactwo składników i przypraw, niezwykła mieszanka smaków kuchni tajskiej to wszystko powoduje, że mamy ochotę odtworzyć azjatyckie potrawy w naszych domach. W dzisiejszych czasach skompletowanie potrzebnych składników nie stwarza dużych trudności, większość z nich znajdziecie na etnobazar.pl. Zachęcamy Was więc do spróbowania swoich sił i przygotowania wyjątkowych i ciekawych dań kuchni tajskiej.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel