Blog

Przyprawy indyjskie, kolendra, kurkuma i garam masala

Przyprawy indyjskie, kolendra, kurkuma i garam masalaKażdy miłośnik kuchni azjatyckiej wie, że kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej bogatych w smaki i aromaty. Dzięki dziesiątkom przypraw, potrawy kuchni indyjskiej nabierają intensywności i unikalnego charakteru. Nie byłoby dań popularnie nazywanych w Polsce daniami curry bez kminu rzymskiego, kurkumy czy garam masali. Mieszanki indyjskich przypraw występują pod różnymi postaciami: w całości (korzenie, ziarna lub liście), w formie past lub w formie sproszkowanych części roślin. Często są to także gotowe mieszanki przypraw.
Przeczytaj więcej

Medżadra - przepis #gotujzetno

Medżadra - przepis #gotujzetnoW naszym cyklu gotujzetno podpowiadamy jak z aromatycznych przypraw i egzotycznych składników wyczarować samemu w domu pyszne, orientalne dania. Madżadra / Mejadra (mujaddara, mudardara) to popularne na całym bliskim wschodzie wegańskie danie. Bardzo aromatyczne, zdrowe i bogate w witaminy i białko. Jak przystało na kuchnię arabską jednym z głównych składników jest roślina strączkowa, w tym wypadku soczewica. 
Przeczytaj więcej
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel