Sushi - futomaki, uramaki, hosomaki, czyli japońska tradycja
2019-08-09
W dawnych czasach potrawę przygotowywano w całkiem odmienny sposób i nazywano ją nare-zushi. Układano surowe, solone ryby w pojemnikach i przekładano je warstwami ugotowanego ryżu. Ryby fermentowały pod wpływem ryżu przez okres od jednego do trzech lat! Następnie ryż usuwano, a sfermentowane ryby jedzono ze świeżo ugotowanym ryżem. Teraz na rynku znajdziemy wiele propozycji ryżu do sushi. W kolejnych wiekach proces produkcji uległ stopniowemu skróceniu do kilku miesięcy, dodatkowo zaczęto spożywać również sfermentowany ryż. Około połowy XVII wymyślono, aby do ugotowanego ryżu dodawać ocet ryżowy, co przyspieszało proces fermentacji. Na przełomie XVII i XVIII wieku mieszkańcy Edo, wpadli na pomysł aby surową rybę podawać na ryżu, do którego dodano słodko-kwaśnej zalewy.
Na przestrzeni wieków proces fermentowania ryby za pomocą ugotowanego ryżu, przekształcił to danie w to co dziś znamy pod pojęciem sushi. Ale to nie tylko potrawa! Sushi to swego rodzaju sztuka. Odpowiednie skomponowanie, przygotowanie składników i samo wykonanie, wymaga wielu lat treningów i pracy żeby prezentowany efekt był satysfakcjonujący.
Jest kilka podstawowych rodzajów sushi, i tak najbardziej znany i chyba najbardziej lubiany :) w Japonii to nigiri sushi. Nigri kłada się z kawałka odpowiednio ulepionego ryżu, na którym leży kawałek surowej ryby lub owoce morza. Japończycy chwalą sobie również maki sushi - kawałki ryb, z dodatkiem odpowiednio przyprawionego ryżu i warzyw, zawinięte w papier z wodorostów nori.
Istnieje kilka ich rodzajów, w zależności od grubości, bądź sposobu zawinięcia np. Uramaki gdzie na zewnątrz mamy ryż posypany sezamem, a w środku płaty nori, rybę i warzywa.
Nie było by sushi bez obowiązkowych dodatków: ostrej pasty chrzanowej wasabi i marynowanego imbiru, który spożywamy między kawałkami sushi aby zneutralizować smak i przygotować kubki smakowe na nowe doznania.
Podstawowe składniki do sushi, które znajdziesz również w ofercie sklepu EtnoBazar.pl
- ryż do sushi
- ocet ryżowy / zaprawa do sushi
- wodorosty nori do sushi
- sos sojowy
- imbir marynowany
- japoński chrzan wasabi
Na przestrzeni wieków proces fermentowania ryby za pomocą ugotowanego ryżu, przekształcił to danie w to co dziś znamy pod pojęciem sushi. Ale to nie tylko potrawa! Sushi to swego rodzaju sztuka. Odpowiednie skomponowanie, przygotowanie składników i samo wykonanie, wymaga wielu lat treningów i pracy żeby prezentowany efekt był satysfakcjonujący.
Jest kilka podstawowych rodzajów sushi, i tak najbardziej znany i chyba najbardziej lubiany :) w Japonii to nigiri sushi. Nigri kłada się z kawałka odpowiednio ulepionego ryżu, na którym leży kawałek surowej ryby lub owoce morza. Japończycy chwalą sobie również maki sushi - kawałki ryb, z dodatkiem odpowiednio przyprawionego ryżu i warzyw, zawinięte w papier z wodorostów nori.
Istnieje kilka ich rodzajów, w zależności od grubości, bądź sposobu zawinięcia np. Uramaki gdzie na zewnątrz mamy ryż posypany sezamem, a w środku płaty nori, rybę i warzywa.
Sushi zyskuje sobie coraz więcej zwolenników na całym świecie, głównie dzięki prostocie dania, smakowi, stylowi życia, a także (a może przede wszystkim!), dlatego że jest to wyjątkowo zdrowa potrawa.
Pamiętajcie, że nie bez znaczenia jest sposób w jaki spożywamy sushi! Z reguły każdy z uczestników posiłku posiada swój osobny talerzyk na który nakłada sobie pojedyncze kawałki dania ze wspólnego talerza, obok stoi miseczka z sosem sojowym.Nie było by sushi bez obowiązkowych dodatków: ostrej pasty chrzanowej wasabi i marynowanego imbiru, który spożywamy między kawałkami sushi aby zneutralizować smak i przygotować kubki smakowe na nowe doznania.
Podstawowe składniki do sushi, które znajdziesz również w ofercie sklepu EtnoBazar.pl
- ryż do sushi
- ocet ryżowy / zaprawa do sushi
- wodorosty nori do sushi
- sos sojowy
- imbir marynowany
- japoński chrzan wasabi
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2019
Produkty polecane
22,90 zł
91,60 zł / l