Sushi - futomaki, uramaki, hosomaki, czyli japońska tradycja

2019-08-09
Sushi - futomaki, uramaki, hosomaki, czyli japońska tradycja
W dawnych czasach potrawę przygotowywano w całkiem odmienny sposób i nazywano ją nare-zushi. Układano surowe, solone ryby w pojemnikach i przekładano je warstwami ugotowanego ryżu. Ryby fermentowały pod wpływem ryżu przez okres od jednego do trzech lat! Następnie ryż usuwano, a sfermentowane ryby jedzono ze świeżo ugotowanym ryżem. Teraz na rynku znajdziemy wiele propozycji ryżu do sushi. W kolejnych wiekach proces produkcji uległ stopniowemu skróceniu do kilku miesięcy, dodatkowo zaczęto spożywać również sfermentowany ryż. Około połowy XVII wymyślono, aby do ugotowanego ryżu dodawać ocet ryżowy, co przyspieszało proces fermentacji. Na przełomie XVII i XVIII wieku mieszkańcy Edo, wpadli na pomysł aby surową rybę podawać na ryżu, do którego dodano słodko-kwaśnej zalewy.

Na przestrzeni wieków proces fermentowania ryby za pomocą ugotowanego ryżu, przekształcił to danie w to co dziś znamy pod pojęciem sushi. Ale to nie tylko potrawa! Sushi to swego rodzaju sztuka. Odpowiednie skomponowanie, przygotowanie składników i samo wykonanie, wymaga wielu lat treningów i pracy żeby prezentowany efekt był satysfakcjonujący.

Jest kilka podstawowych rodzajów sushi, i tak najbardziej znany i chyba najbardziej lubiany :) w Japonii to nigiri sushi. Nigri kłada się z kawałka odpowiednio ulepionego ryżu, na którym leży kawałek surowej ryby lub owoce morza. Japończycy chwalą sobie również maki sushi - kawałki ryb, z dodatkiem odpowiednio przyprawionego ryżu i warzyw, zawinięte w papier z wodorostów nori.

Istnieje kilka ich rodzajów, w zależności od grubości, bądź sposobu zawinięcia np. Uramaki gdzie na zewnątrz mamy ryż posypany sezamem, a w środku płaty nori, rybę i warzywa.

sushi

Sushi zyskuje sobie coraz więcej zwolenników na całym świecie, głównie dzięki prostocie dania, smakowi, stylowi życia, a także (a może przede wszystkim!), dlatego że jest to wyjątkowo zdrowa potrawa.

Pamiętajcie, że nie bez znaczenia jest sposób w jaki spożywamy sushi! Z reguły każdy z uczestników posiłku posiada swój osobny talerzyk na który nakłada sobie pojedyncze kawałki dania ze wspólnego talerza, obok stoi miseczka z sosem sojowym.

Nie było by sushi bez obowiązkowych dodatków: ostrej pasty chrzanowej wasabi i marynowanego imbiru, który spożywamy między kawałkami sushi aby zneutralizować smak i przygotować kubki smakowe na nowe doznania.

Podstawowe składniki do sushi, które znajdziesz również w ofercie sklepu EtnoBazar.pl

- ryż do sushi 

- ocet ryżowy / zaprawa do sushi 

- wodorosty nori do sushi

- sos sojowy

- imbir marynowany

- japoński chrzan wasabi

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
Polecane
Sos sojowy jasny HEALTHY BOY (300ml, do sushiI, Tajlandia)Sos sojowy jasny HEALTHY BOY (300ml, do sushiI, Tajlandia)
12,14 zł13,49 zł40,47 zł / l
PĘDY BAMBUSA PASKI (THAI PRIDE 227G)PĘDY BAMBUSA PASKI (THAI PRIDE 227G)
6,79 zł29,91 zł / kg
RYŻ DO SUSHI SHINODE SUN CLAD PREMIUM (1kg)RYŻ DO SUSHI SHINODE SUN CLAD PREMIUM (1kg)
14,79 zł14,79 zł / kg
PĘDY BAMBUSA PLASTRY (THAI PRIDE 227G)PĘDY BAMBUSA PLASTRY (THAI PRIDE 227G)
6,79 zł29,91 zł / kg
Sos sojowy jasny Suoerior sushi 610ml Sos sojowy jasny Suoerior sushi 610ml
15,90 zł1 590,00 zł / l
SEZAM CZARNY, ZIARNO, ŁUSKANY, SUSHI 100GSEZAM CZARNY, ZIARNO, ŁUSKANY, SUSHI 100G
6,79 zł67,90 zł / kg
RYŻ DO SUSHI ROYAL TIGER PREMIUM (1kg)RYŻ DO SUSHI ROYAL TIGER PREMIUM (1kg)
11,49 zł11,49 zł / kg
Chrzan wasabi w proszku S&B (30g, do sushi, Japonia)Chrzan wasabi w proszku S&B (30g, do sushi, Japonia)
11,90 zł396,67 zł / kg
IMBIR MARYNOWANY DO SUSHI RÓŻOWY (240G)IMBIR MARYNOWANY DO SUSHI RÓŻOWY (240G)
7,49 zł31,21 zł / kg
OISHII YAMATO RYŻ DO SUSHI 1KGOISHII YAMATO RYŻ DO SUSHI 1KG
12,79 zł12,79 zł / kg
Pasta wasabi premium, chrzan japoński 30%, S&B, 43G, sushiPasta wasabi premium, chrzan japoński 30%, S&B, 43G, sushi
Produkt niedostępny
15,49 zł360,23 zł / kg
Ocet ryżowo - zbożowy MIZKAN, Japonia,500 ml Ocet ryżowo - zbożowy MIZKAN, Japonia,500 ml
22,49 zł44,98 zł / l
Ocet ryżowy do sushi ciemny, Chinkiang, 550 ml Ocet ryżowy do sushi ciemny, Chinkiang, 550 ml
15,90 zł28,91 zł / l
Sos sojowy Kikkoman 1L (sushi, soja, 1000ml, kuchnia orientalna)Sos sojowy Kikkoman 1L (sushi, soja, 1000ml, kuchnia orientalna)
Produkt niedostępny
29,90 zł29,90 zł / l
Sos sojowy Kikkoman 150ml (dyspenser, sushi, soja, kuchnia orientalna)Sos sojowy Kikkoman 150ml (dyspenser, sushi, soja, kuchnia orientalna)
Produkt niedostępny
16,49 zł109,93 zł / l
Nori wodorosty do sushi glony (26g, 10 arkuszy)Nori wodorosty do sushi glony (26g, 10 arkuszy)
8,79 zł338,08 zł / kg
Ryż do sushi Nakato, Asia Kitchen, 1kg Ryż do sushi Nakato, Asia Kitchen, 1kg
Produkt niedostępny
9,79 zł9,79 zł / kg
Imbir marynowany różowy do sushi (słoik, 190G)Imbir marynowany różowy do sushi (słoik, 190G)
6,49 zł34,16 zł / kg
Ocet ryżowy (Do Sushi, Diamond 610 ml)Ocet ryżowy (Do Sushi, Diamond 610 ml)
10,58 zł13,22 zł

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel