Kuchenne inspiracje

Pad Thai przepis na tajskie danie - #gotujzetno
Weź głęboki oddech, zamknij oczy i wyobraź sobie, że popijasz wodę kokosową wprost z kokosa, a tuż obok Ciebie kucharz przyrządza specjalnie dla Ciebie jedno z najpopularniejszych w Tajlandii dań - Pad thai. Co będziesz potrzebować aby przygotować analogiczne danie w domu?
Czytaj więcej
Tagine, tadżin naczynia z Maroko
Tadżiny to unikalne, ceramiczne naczynia z Maroko lub Tunezji, przypominające garnek. Służą do gotowania orientalnych potraw kuchni bliskowschodniej. Kto raz skosztował wyśmienitego, aromatycznego dania z tadżinu, ten z pewnością zechce taki tajine mieć na własność, żeby ucztować częściej! Z bakłażanem, z kurczakiem i warzywami, z ciecierzycy, z jagnięciny - przepisów jest w bród.
Czytaj więcej
Indyjska kuchnia, czyli garam masala i zupa dahl
Kuchnia indyjska jest bardzo zróżnicowana. Zarówno potrawy jak i dodatki różnią się w zależności od regionu. Na północy Indii, jada się więcej mięsa głównie baraninę, koźlinę i kurczaka w zawiesistych sosach. Tutaj do potraw jako dodatek podaje się placki z mąki pszennej lub ryż basmati, nazywany królem ryżu. Dania z południa Indii są ostrzejsze niż te z północy, sowicie przyprawione chili, które ma w gorącym południowym klimacie chłodzić organizm.
Czytaj więcej
Quinoa - komosa ryżowa - złoto Inków
Pochodzi z Ameryki Południowej i uprawiana jest tam od kilku tysięcy lat. Nazywana jest złotem Inków, ponieważ stanowiła główny składnik ich diety. Dziś zaliczana do tzw. "superfoods" i doceniona już we Francji, Niemczech i Wielkiej Brytanii, uprawiana jest również w Kanadzie, we Włoszech, Holandii i Hiszpanii, to w Polsce nadal nie jest powszechna. Co wiemy o komosie ryżowej? Jest to roślina podobna do innych rodzajów kasz i z powodzeniem może być alternatywą dla ryżu czy ziemniaków, a także składnikiem: dań jednogarnkowych, sałatek, zup lub śniadań. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu i cholesterolu.
Czytaj więcej
Sekrety kuchni koreańskiej, czyli kimchi, bibimbap i bulgogi.
Kuchnia koreańska - choć stosunkowo mało znana w naszym kraju, to z roku na rok zyskuje sobie coraz więcej miłośników. Co tak zachwyca zwolenników egzotycznych smaków? Kuchnia koreańska jest w dużej mierze oparta na warzywach, ryżu i mięsie, a jej charakterystyczną cechą jest duża pikantność potraw. Na to jak jedzą mieszkańcy Półwyspu Koreańskiego i jak wyglądają potrawy na ich stole, duży wpływ miała filozofia wschodu i buddyzm. Harmonia i równowaga między ciałem a duszą ma swoje odzwierciedlenie w posiłkach.
Czytaj więcej
pixel