Indyjska kuchnia, czyli garam masala i zupa dahl

2019-08-11
Indyjska kuchnia, czyli garam masala i zupa dahl

Indie to drugi pod względem liczby ludności kraj na świecie, zamieszkuje go ponad miliard ludzi. To kraj bardzo zróżnicowany pod kątem etnicznym i religijnym, dlatego również i kuchnia tego kraju jest tu zróżnicowana w zależności od regionu. Na północy Indii, jada się więcej mięsa głównie baraninę, koźlinę i kurczaka w zawiesistych sosach. Tutaj do potraw jako dodatek podaje się placki z mąki pszennej lub ryż basmati, nazywany królem ryżu. Ryż basmati ma charakterystyczny orzechowy posmak i charakterystyczny aromat.

W sklepie Etnobazar.pl znajdziesz wszystkie potrzebne składniki do przyrządzenia potraw kuchni indyjskiej!



Na południu Indii przede wszystkim ze względów religijnych, większość mieszkańców jest wegetarianami. W zastępstwie mięsa, jako źródło białka je się duże ilości roślin strączkowych: soczewicy, ciecierzycy, fasoli, najczęściej pod postacią aromatycznych dali. Dal (dahl, daal) w języku hindi to zarówno ogólnie rośliny strączkowe jak i potrawy z nich przyrządzane. Zupa dal jest gęsta i przypomina konsystencją gulasz. 

Ciekawostką jest, że w południowych Indiach, głównie w regionie Goa w kuchni tego regionu zaznaczają się wpływy portugalskie. Tutaj je się wieprzowinę, a do marynat używa się octu winnego. Dania z południa Indii są ostrzejsze niż te z północy, sowicie przyprawione chili, które ma w gorącym południowym klimacie chłodzić organizm. 

                              thali

Na południu w potrawach typu curry, często używa się mleka kokosowego, które niweluje ostrość potraw.

Wschodnie Indie to głównie kuchnia bengalska. Charakteryzują ją duże ilości potraw z ryb, które są podstawą codziennej diety. Jako dodatek do potraw z ryb podaje się przede wszystkim ryż.

Pomimo wielu różnic kulturowych, środowiskowych i religijnych, poszczególne kuchnie regionalne łączy obecność tych samych przypraw i dodatków, które decydują w dużej mierze o smaku gotowanych dań. Aromatyczne przyprawy użyte w różnorakich mieszankach, takich jak garam masala czy tikka masala, są znakiem rozpoznawczym kuchni indyjskiej. Każda z nich ma swoje indywidualne właściwości również zdrowotne, stąd mieszkańcy Indii słyną na świecie z oporności na choroby cywilizacyjne. 

Dzięki dużej diasporze indyjskie obecnej w większości krajów na świecie i ich przywiązaniu do swoich nawyków kulinarnych, kuchnia indyjska stała się popularna i bardzo lubiana w wielu zakątkach kuli ziemskiej.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2019

Produkty polecane

8,90 zł
89,00 zł / kg
pixel