Sekrety kuchni koreańskiej, czyli kimchi, bibimbap i bulgogi.

2019-08-11
Sekrety kuchni koreańskiej, czyli kimchi, bibimbap i bulgogi.Kuchnia koreańska - choć stosunkowo mało znana w naszym kraju, to z roku na rok zyskuje sobie coraz więcej miłośników. Co tak zachwyca zwolenników egzotycznych smaków? Kuchnia koreańska jest w dużej mierze oparta na warzywach, ryżu i mięsie, a jej charakterystyczną cechą jest duża pikantność potraw. 

Na to jak jedzą mieszkańcy Półwyspu Koreańskiego i jak wyglądają potrawy na ich stole, duży wpływ miała filozofia wschodu i buddyzm. Harmonia i równowaga między ciałem a duszą ma swoje odzwierciedlenie w posiłkach. Jednym z odłamów kuchni koreańskiej jest kuchnia świątynna, obecna głównie w klasztorach buddyjskich. Nie używa się w niej mięsa, a potrawy są łagodne. Brak ostrych smaków ma podkreślić harmonię i wywierać pozytywny wpływ na zdrowie i kondycję psychiczną.

Na tradycyjnym stole koreańskim, obok ryżu znajdziemy duże ilości towarzyszących przystawek, głównie w formie warzyw i mięsa pod różnymi postaciami. Żaden posiłek nie może się obyć bez kimchi - symbolu kuchni koreańskiej i najbardziej znanej w Korei potrawy. Kimchi to kiszona kapusta pekińska z dodatkiem czosnku, rzepy, marchewki imbiru i ostrej papryki gochugaru. Kimchi w Korei jedzą wszyscy, jest obecna w każdym domu, a wiele gospodyń przygotowuje je w olbrzymich ilościach na swój własny sposób. Świetnie smakuje jako przystawka lub dodatek do głównego dania. Nadaje się nawet do zupy. Kimchi występuje w wielu wariantach smakowych, naliczono ich aż 300! Jest to tak popularne danie, że w Korei doczekało się swojego muzeum!

Kolejną potrawą koreańską, która zdobyła sobie rzesze fanów na całym świecie to Bibimbap. To talerz z ryżem, kilkoma rodzajami warzyw i mięsem podany z pikantną pastą gochujang na bazie fermentowanej soi. Wszystkie składniki potrawy należy wymieszać, polać sosem i nie pozostaje nic jak tylko cieszyć się wyjątkowym smakiem Bibimbap.


Z dań mięsnych znanych fanom kuchni koreańskiej na uwagę zasługują bulgogi. Jest to cienko pokrojona wołowina, marynowana w sosie sojowym, przyrządzona na grillu bądź patelni i podawana najczęściej z ryżem.

Kuchnia koreańska staje się co raz bardziej popularna w krajach zachodnich, jej lekkość, egzotyczność i pikantność stanowi atrakcyjny bodziec dla koneserów otwartych na nowe smaki.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel