Pad Thai przepis na tajskie danie - #gotujzetno

2020-04-27
Pad Thai przepis na tajskie danie - #gotujzetnoZapraszamy na cykl #gotujzetno. Podpowiadamy jak w prosty i szybki sposób ugotować orientalne dania rodem z kuchni całego Świata: japońskiej, chińskiej, tajskiej, indyjskiej, marokańskiej. Wszystkie przepisy tworzymy z wykorzystaniem produktów, które znajdziesz w naszym sklepie http://etnobazar.pl. Gotuj egzotyczne potrawy i próbuj: orientalnych przypraw, ostrych past i sosów oraz dużego wyboru niecodziennych makaronów i ryżu.

Dziś odbędziemy podróż do Tajlandii. Niezależnie od regionu główną zasadą komponowania smacznego posiłku w tym kraju jest trzymanie się zasady pięciu smaków. Według Tajów smaki: słony, słodki, kwaśny, gorzki i ostry oraz ich odpowiednie zbalansowanie w każdej z przygotowywanych potraw to kwintesencja kuchni tajskiej.

A więc do dzieła! Weź głęboki oddech, zamknij oczy i wyobraź sobie, że popijasz wodę kokosową wprost z kokosa, a tuż obok Ciebie kucharz przyrządza specjalnie dla Ciebie jedno z najpopularniejszych w Tajlandii dań - Pad thai. Co będziesz potrzebować aby przygotować analogiczne danie w domu? Pad thai składa się przede wszystkim z makaronu ryżowego przygotowanego w zależności od przepisu jako pad thai z kurczakiem lub indykiem, pad thai z tofu, pad thai z wołowiną. Niezależnie od tego który rodzaj mięsa wybierzemy lub czym je zastąpimy, to na pewno w każdej z tych wersji pad thai będzie z warzywami i z jajkiem. My dziś zapraszamy Was do wspólnego przygotowania Pad Thaia z kurczakiem i tofu:

Pad thai przepis

Pad Thai z kurczakiem i tofu - składniki na danie dla 2 osób

  • makaron ryżowy wstążki najlepiej o szerokości od 2 do 5 mm - 200 gram
  • sos rybny - 2-3 łyżki
  • pasta z tamaryndowca - 2 łyżki
  • cukier palmowy - kawałek około 2-3 cm
  • pierś z kurczaka - 200 gram
  • tofu - 100 gram
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • kiełki fasoli mung
  • 2 łyżki orzechów arachidowych
  • zielona dymka
  • limonka

Pad Thai przepis:


Tofu kroimy w kostkę następnie smażymy na patelni do zrumienienia, odkładamy na bok. Makaron ryżowy namaczamy w zimnej wodzie około godziny, jeśli nie mamy czasu możemy namoczyć w gorącej wodzie kilka minut. Makaron po namoczeniu ma być lekko twardy.

W małym rondelku podgrzewamy razem sos rybny, pastę z tamaryndowca i cukier palmowy do połączenia składników i rozpuszczenia cukru.

Kroimy cebulkę w piórka, czosnek wyciskamy przez praskę lub kroimy bardzo drobno. Cebulę i czosnek smażymy razem na patelni do lekkiego zrumienienia, dodajemy kurczaka pokrojonego w małą kostkę lub w paski. Smażymy kilka minut, dodajemy na patelnię namoczony makaron i zalewamy sosem. Mieszamy wszystko razem kilka minut na patelni do połączenia składników. Całość przesuwamy na bok patelni, a w wolne miejsce wybijamy jajka i smażymy chwilę, dodajemy połowę orzechów, kiełki fasoli, usmażone tofu, połowę chili, zieloną dymkę pociętą na 3 cm słupki. Mieszamy wszystko do połączenia i wykładamy na talerz. Obok wyłożonej na talerzu porcji układamy resztę: chili, orzechów i ćwiartkę limonki.

Gotowe! Smacznego!

Pełna oferta produktów kuchni orientalnej dostępna tutaj >>

Zestaw produktów do ugotowania dania Pad Thai

Zestaw Pad Thai





Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel