Tagine, tadżin naczynia z Maroko

2020-01-08
Tagine, tadżin naczynia z Maroko Tadżiny to unikalne, ceramiczne naczynia z Maroko lub Tunezji, przypominające garnek. Służą do gotowania orientalnych potraw kuchni bliskowschodniej. Kto raz skosztował wyśmienitego, aromatycznego dania z tadżinu, ten z pewnością zechce taki tajine mieć na własność, żeby ucztować częściej! Z bakłażanem, z kurczakiem i warzywami, z ciecierzycy, z jagnięciny - przepisów jest w bród.

Tagine, tajine, tadżin - naczynie do gotowania z Maroko i Tunezji.

Gliniane naczynie typu tadżin to niezbędny element wyposażenia domu w krajach Maghrebu. Bezpośrednio na ognisku, bądź w piecu przygotowuje się w nim potrawy (mięsne i wegetariańskie), które następnie wędrują na rodzinny stół i serwowane są z gorącej misy tadżina. ich smaku nie można odtworzyć we własnym domu, o ile nie posiada się odpowiedniego garnka. Kto zatem tęskni do smaków i aromatów Maroka, musi mieć prawdziwy tagine!

Tadżin, tajine, naczynie do gotowania z Maroko

Proces produkcji tadżina jest tym ciekawszy, że nie zmienił się od stuleci. Naczynie formuje się ręcznie na kole garncarskim, następnie pozostawia do wyschnięcia na kilka, czasem nawet kilkanaście dni. Pierwszy wypał odbywa się w 800 stopniach Celsjusza, potem tagine jest glazurowany i raz jeszcze wędruje do pieca. Tym razem poddaje się go temperaturze ponad 1000 stopni!

Ten sposób produkcji nadaje naczyniu wysoką odporność na wysokie temperatury i pozwala na wszechstronne użytkowanie - można go zarówno stosować do gotowania na gazie, jak i w charakterze wkładanej do pieca brytfanny. Ważne, by wybierając tajine, zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

- po pierwsze - ozdoby. Nie każdy tadżin nadaje się do gotowania. Wiele z tych, które można nabyć na tradycyjnych targach, jest bogato zdobionych kolorowymi wzorami.

Te mogą pełnić zwykle jedynie funkcje dekoracyjne.

- druga rzecz - misa. Powinna być głęboka, by zmieściła się w niej potrawa wraz z sosem.

- wreszcie - pokrywa. Musi mieć co najmniej jeden boczny otwór do odparowywania, ale dobrze, jeśli dodatkowo ma dziurkę u szczytu. Przez nią z kolei będzie można uzupełniać ubytek wody, bądź bulionu w trakcie gotowania. Unikniemy dzięki temu konieczności unoszenia gorącej i ciężkiej pokrywki.

Gotowanie w tadżinie - kuchnia bliskowschodnia


A co ugotować w Tadżinie? W Internecie znajdziecie setki przepisów na dania mięsne i wegetariańskie. Są potrawy z wołowiną, jagnięciną oraz z kurczakiem i z indyka. Są dania tagine z bakłażanem i innymi warzywami, z ciecierzycą, a nawet z rybą. osobom, które mają w domu kuchenkę elektryczną lub indukcję podpowiadamy, że tak samo doskonały tadżin wychodzi gdy naczynie wstawimy do piekarnika :) Natomiast w dziale Etnobazar z przyprawami znajdziecie u nas aromatyczne przyprawy tajine, które sprawią że potrawy będą smakować jeszcze bardziej orientalnie.

Tadżiny przeznaczone do pieczenia i gotowania znajdziesz w dziale Naczynia do gotowania i pieczenia

Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2020

Produkty polecane

pixel