Quinoa - komosa ryżowa - złoto Inków
2019-08-11


Co wiemy o komosie ryżowej?
Jest to roślina podobna do innych rodzajów kasz i z powodzeniem może być alternatywą dla ryżu czy ziemniaków, a także składnikiem: dań jednogarnkowych, sałatek, zup lub śniadań. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu i cholesterolu, za to obfituje w błonnik, białko i węglowodany, dzięki czemu posiłki z jej dodatkiem są wysokoenergetyczne i sycące. Kasza quinoa jest bardzo ceniona przez wegetarian i wegan, gdyż zawiera wszystkie niezbędne dla zdrowia aminokwasy, w tym również rzadko występującą w roślinach lizynę. Nasiona komosy ryżowej są bogate w magnez, żelazo, potas i cynk oraz zawierają dwa razy więcej witaminy E niż nasze rodzime żyto i pszenica i witaminy: C, B6, A. Quinoa jest również bogata we flawonoidy działające przeciwzapalnie i antywirusowo. Są też inne zalety komosy ryżowej - ma niski indeks glikemiczny, wobec czego jest produktem doskonałym dla cukrzyków, a także zawiera kwasy omega-3, zapobiegające miażdżycy i chorobom krążenia.
Istnieje około 120 odmian komosy ryżowej, a do najbardziej popularnych należą quinoa: biała, czerwona i czarna. Komosa czerwona najmniej się rozgotowuje i jest świetna jako składnik sałatek. Natomiast komosa czarna ma słodkawy i ziemisty smak. Przed gotowaniem komosę należy kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie, co zniweluje jej gorzki posmak. Niewielkie ziarenka komosy, pęcznieją podczas gotowania, średnia porcja na jedną osobę to ok. 80g.
Zainteresowała Cię Quinoa? Sprawdź jej dostępność w sklepie EtnoBazar.pl
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2019