Przepis na kimchi - koreańska kapusta kiszona

2021-01-19
Przepis na kimchi - koreańska kapusta kiszona
Kimchi jest baaaardzo zdrowe! Wspomaga odporność i działa antybakteryjnie. Zawiera dużo witamin i cennych bakterii kwasu mlekowego. Nie zaleca się jedzenia kimchi osobom z nadciśnieniem oraz cierpiącym na choroby układu trawiennego. Jak zrobić koreańskie kimchi? Poniżej przedstawiamy



Przepis na kimchi



Sól do natarcia kapusty:
1/3 szklanki soli

Masa ryżowa (kleik):
1,5 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka cukru
1,5 szklanki wody

Pasta do kimchi:
3-4 łyżki papryki gochugaru lub 3 łyżki pasty gochujang
3 łyżki sosu sojowego lub rybnego
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki soli
kawałek świeżego imbiru (tak aby po starciu było ok łyżeczki)

Warzywa do kiszenia:
1 duża kapusta pekińska (około 1,5 kg)
1 pęczek cebulki dymki
1 szklanka marchewki
2 szklanki białej rzodkwi
Opcjonalnie można dodać również rzepę, kalarepę, pora czy jabłko.

Kapustę myjemy i kroimy (każdy liść najpierw wzdłuż, a później w poprzek - na cztery części). Następnie nacieramy liście kapusty solą i umieszczamy w garnku lub misce i pozostawiamy ją na dwie godziny (kapustę można przykryć talerzem i dociążyć, tak aby puściła sok). Składniki na masę ryżową umieszczamy w małym rondelku i gotujemy przez około 2 minuty energicznie mieszając aż do uzyskania gęstego kleiku ryżowego. Z pozostałych składników przygotowujemy pastę do kimchi. Ścieramy na tarce lub blenderem kawałek świeżego imbiru, ząbek czosnku, sos sojowy lub rybny, paprykę gochugaru lub pastę gochujang. Wszystko mieszamy z przestudzonym kleikiem. Na koniec do pasty dodajemy posiekaną na ok. 3-4 cm kawałki dymkę oraz startą na tarce lub pokrojoną w cienkie słupki marchewkę i rzodkiew i inne warzywa wg uznania. Po upływie dwóch godzin dokładnie płuczemy kapustę z soli (nawet kilkukrotnie) i mieszamy ją z wcześniej przygotowaną pastą. UWAGA! Pamiętaj o założeniu gumowych rękawiczek ponieważ papryka jest bardzo ostra! Przekładamy do dużego słoja i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Kapusta zacznie fermentować po ok 3-5 dniach (w zależności od temperatury). Później wkładamy ją do lodówki, gdzie z powodzeniem może stać ok 2 tygodni.

Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2021
Polecane
MĄKA RYŻOWA KLEISTA FARMER (400G, TAJLANDIA)MĄKA RYŻOWA KLEISTA FARMER (400G, TAJLANDIA)
8,49 zł21,23 zł / kg
KIMCHI MARYNOWANA KOREAŃSKA KAPUSTA (215G)KIMCHI MARYNOWANA KOREAŃSKA KAPUSTA (215G)
14,50 zł966,67 zł / kg
MIESZANKA PRZYPRAW DO KIMCHI MIX LOBO 100GMIESZANKA PRZYPRAW DO KIMCHI MIX LOBO 100G
8,01 zł8,90 zł80,10 zł / kg
Papryka Gochugaru do Kimchi, 500g OstraPapryka Gochugaru do Kimchi, 500g Ostra
Produkt niedostępny
34,90 zł69,80 zł / kg
SOS SOJOWY SŁODKI HEALTHY BOY (300ML, DO SUSHI, TAJLANDIA)SOS SOJOWY SŁODKI HEALTHY BOY (300ML, DO SUSHI, TAJLANDIA)
8,54 zł9,49 zł28,47 zł / l
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel