Medżadra, mejadra - przepis #gotujzetno na ryż z soczewicą

2021-02-08
Medżadra, mejadra - przepis #gotujzetno na ryż z soczewicą
W naszym cyklu gotujzetno podpowiadamy jak z aromatycznych przypraw i egzotycznych składników wyczarować samemu w domu pyszne, orientalne dania. Madżadra / Mejadra (mujaddara, mudardara) to popularne na całym bliskim wschodzie wegańskie danie, czasem w Polsce nazywane również ryżem po arabsku. Bardzo aromatyczne, zdrowe i bogate w witaminy i białko. Jak przystało na kuchnię arabską jednym z głównych składników jest roślina strączkowa, w tym wypadku soczewica. Towarzyszą jej ryż oraz duża ilość karmelizowanej cebulki. Nie można zapomnieć również o całej gamie przypraw wśród których prym wiodą kmin rzymski oraz kolendra! Zapach przygotowywanej madżadry roznosi się po całej kuchni, także słodkiej cebulki trzeba wtedy strzec przed zwabionymi do kuchni domownikami :)

Mejadra, czyli ryż po arabsku z soczewicą, składniki:



200g ryżu basmati
250g zielonej lub brązowej soczewicy
350g cebuli
250 ml oleju roślinnego
10g (ok 3-4 łyżek) mąki pszennej
2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
1,5 łyżeczki kurkumy
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
świeża kolendra

Madżadra (mejadra) przygotowanie:
Soczewicę gotujemy przez około 12-15 minut i odsączamy na sitko. Cebulę kroimy w piórka, oprószamy ją mąką i solą. Smażymy ją stopniowo (partiami) w rozgrzanym oleju, uważając aby złapała brązowo złoty kolor, ale nie przypaliła się. Odsączamy ją na kawałkach ręcznika papierowego. W drugim garnku prażymy kmin i kolendrę przez około 2-3 minuty, również uważając aby nie przypalić. Gdy przyprawy zaczynają bardzo intensywnie pachnieć dodajemy pozostałe z nich wraz z ryżem i połową łyżeczki soli. Po koło 2 minutach podlewamy 500 ml wody. Tak przyprawiony ryż gotujemy około 12-15 minut. Pod koniec gotowania ryżu dorzucamy do garnka soczewicę i gotujemy jeszcze razem przez ok. 2 minuty. Podajemy mocno obsypane usmażoną wcześniej złotą cebulką, a także świeżą kolendrą. Ryż po arabsku można podawać również z jogurtem naturalnym. Zobacz, które ze składników mejadry kupisz u nas. Pełna oferta produktów kuchni orientalnej dostępna w dziale Kuchnia i gotowanie EtnoBazar

Pokaż więcej wpisów z Luty  2021

Produkty polecane

5,49 zł
54,90 zł / kg
8,49 zł
154,36 zł / kg
13,50 zł
27,00 zł / kg
7,90 zł
79,00 zł / kg
23,90 zł
23,90 zł / kg
pixel