Wietnamska zupa pho z wołowiną - przepis
Zapraszamy na kolejny przepis z cyklu #gotujzetno. Podpowiadamy jak w prosty i szybki sposób ugotować orientalne dania kuchni orientalnej z wykorzystaniem produktów, które znajdziesz w naszym sklepie http://etnobazar.pl. Gotuj egzotyczne potrawy z wykorzystaniem aromatycznych przypraw, ostrych past i sosów i dużego wyboru niecodziennych makaronów, kasz i ryżu
Zupa pho to obecnie tradycyjne danie w całym Wietnamie i choć historia tej zupy nie jest bardzo długa, to stała się również jedną z najbardziej lubianych, orientalnych zup na całym Świecie. Zupa pho ma prawdopodobnie swoje korzenie we francuskiej kuchni i jej początki sięgają okresu kolonialnego). Wywodzi się z północnego Wietnamu, najczęściej gotuje się ją na wołowinie lub kurczaku. Można powiedzieć, że jest to wietnamska odmiana naszego polskiego rosołu.
Zupa Pho składniki:
2 kg goleni wołowej
2 cebule
5 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
1 kawałek kory cynamonu
3 gwiazdki anyżu
1 czarny kardamon
sól
Do podania:
natka kolendry
cebula dymka
kiełki fasoli mung
limonka
makaron ryżowy cienkie wstążki
Jak zrobić zupę pho z wołowiną - przygotowanie:
Mięso gotować ok. 4 godzin na bardzo malej mocy, ważne aby na początku zebrać szumowiny i uzyskać klarowny wywar. Po 4 godzinach opalić cebulę i wraz z obranym kawałkiem imbiru oraz czosnkiem wrzucić do garnka. Gotować jeszcze 1 godzinę. Następnie wrzucić wszystkie przyprawy i gotować jeszcze ok. 30 minut. Makaron ugotować według przepisu z opakowania. Nałożyć makaron do miski, dodać kiełki fasoli, kawałek limonki, nałożyć mięso z wywaru i posypać kolendrą i cebulą dymką i nalać zupę. Smacznego!
Pełna oferta produktów kuchni świata dostępna tutaj >>