Wegańskie curry z tofu
Głównymi składnikami dania są warzywa, ryby, mięso i oczywiście sos – aromatyczny i aksamitny. Nie każde curry musi być jednak daniem mięsnym, a jego odmian jest wiele. Jednym z nich jest wegańskie curry z tofu, na które przepis znajdziecie poniżej.
Wegańskie curry z tofu składniki:
ryż jaśminowy lub basmatti
2 łyżki pasty curry
200 g tofu
400 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego (jedna puszka)
150 g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
jedna papryka czerwona
ok. 70 g świeżego szpinaku
1 średnia cebula
olej do smażenia
sól
świeża kolendra (opcjonalnie)
Dzień wcześniej zamarynować tofu. Kostkę tofu pokroić w mniejsze kostki (docelowo takie, jakie będziemy chcieli mieć w daniu) i umieścić je w naczyniu z marynatą – najlepiej na całą noc, w lodówce. Do marynaty użyć łyżeczki pasty curry, nieco oleju i soli. Wymieszać tofu z marynatą, żeby każda kostka była nią pokryta.
Do garnka, w którym będziemy gotować curry nalać nieco oleju. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, fasolkę na pół lub na trzy części, w zależności od długości. Na rozgrzany olej wrzucić warzywa i posolić. Smażyć chwilę do zrumienienia się, a następnie zalać bulionem – na początek 250 ml. Dodać też pastę curry – tutaj jest dowolność, jakiej pasty użyć. Żółta jest najmniej ostra, nieco bardziej wyrazista jest czerwona, zielona jest zaś najostrzejsza. Wiele zależy od preferencji, ale na początek przygody polecamy pastę żółtą. W czasie gdy warzywa będą się gotowały w bulionie, na patelni z olejem podsmażyć zamarynowane wcześniej tofu, aż do zrumienienia się. W osobnym garnku ugotować też ryż. Gdy tofu będzie lekko zrumienione, wyjąć je na talerz, można odsączyć z oleju na ręczniku papierowym. Ryż odcedzić i przepłukać lekko zimną wodą, dzięki czemu ziarna się nie skleją.
Gdy warzywa będą już w połowie miękkie, dodać mleko kokosowe. Jeśli po dodaniu mleka kokosowego potrawa będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze trochę pozostałego bulionu. Gotować do miękkości warzyw, pod sam koniec dodać tofu i liście szpinaku. Zagęszczą one nieco danie, a dzięki krótkiemu gotowaniu nie stracą jędrności. Jeśli smak jest za mało wyrazisty, można dodać jeszcze nieco pasty.
Ryż wyłożyć na talerz, w środku zrobić delikatne zagłębienie i nałożyć curry. Całość można posypać świeżą kolendrą.