Cudowny zapach? Naturalnie! Nie ma jak woda różana

2019-08-10
Cudowny zapach? Naturalnie! Nie ma jak woda różanaWoda różana pierwotnie była wytwarzana w krajach arabskich. Dziś choć jest używana na całym świecie, to jednak jej największymi producentami pozostają kraje arabskie. Jest bardzo popularna w Maroko, Turcji, a także Indiach.

Woda różana jest produktem ubocznym przy destylacji olejku różanego. Do jej produkcji używa się wyłącznie kilku odmian róż: damasceńskiej, gallica i centfolia.


Jak powstaje destylat o tak pięknym zapachu? Płatki róż zbiera się między kwietniem a majem. Zbiory są ręczne! Trzeba to robić ostrożnie, żeby nie uszkodzić delikatnych płatków.

                                                                          woda

Właściwości wody różanej:

Na pierwszym miejscu wśród właściwości wody różanej jest oczywiście cudowny, kwiatowy zapach! Jednak posiada ona również właściwości tonizujące, wzmacnia naczynka krwionośne, zmniejsza zaczerwienienia skóry. Woda różana normalizuje i reguluje prace gruczołów łojowych, zmniejsza pory, łagodzi podrażnienia, działa antybakteryjnie. Jest kosmetykiem polecanym do każdego rodzaju skóry, zarówno suchej i wrażliwej. Najlepiej używać jej wieczorem zamiast toniku, po otwarciu należy przechowywać ją w lodówce. Z wody różanej można zrobić również okład na zmęczone powieki.

Woda różana ma również zastosowanie w kuchni, możemy używać jej do aromatyzowania wypieków, a także jako dodatek do napojów i deserów. W zimowe dni możemy dodać kilka kropel do herbaty lub kawy by rozkoszować się cudownym letnim zapachem. 

aromatoterapii jej stosowanie poprawia pracę układu nerwowego, odpornościowego i zdecydowanie polepsza samopoczucie :)


Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel