Cudowny zapach? Naturalnie! Nie ma jak woda różana
2019-08-10
Woda różana pierwotnie była wytwarzana w krajach arabskich. Dziś choć jest używana na całym świecie, to jednak jej największymi producentami pozostają kraje arabskie. Jest bardzo popularna w Maroko, Turcji, a także Indiach.
Jak powstaje destylat o tak pięknym zapachu? Płatki róż zbiera się między kwietniem a majem. Zbiory są ręczne! Trzeba to robić ostrożnie, żeby nie uszkodzić delikatnych płatków.
Właściwości wody różanej:
Na pierwszym miejscu wśród właściwości wody różanej jest oczywiście cudowny, kwiatowy zapach! Jednak posiada ona również właściwości tonizujące, wzmacnia naczynka krwionośne, zmniejsza zaczerwienienia skóry. Woda różana normalizuje i reguluje prace gruczołów łojowych, zmniejsza pory, łagodzi podrażnienia, działa antybakteryjnie. Jest kosmetykiem polecanym do każdego rodzaju skóry, zarówno suchej i wrażliwej. Najlepiej używać jej wieczorem zamiast toniku, po otwarciu należy przechowywać ją w lodówce. Z wody różanej można zrobić również okład na zmęczone powieki.
Woda różana ma również zastosowanie w kuchni, możemy używać jej do aromatyzowania wypieków, a także jako dodatek do napojów i deserów. W zimowe dni możemy dodać kilka kropel do herbaty lub kawy by rozkoszować się cudownym letnim zapachem.
W aromatoterapii jej stosowanie poprawia pracę układu nerwowego, odpornościowego i zdecydowanie polepsza samopoczucie :)
Woda różana jest produktem ubocznym przy destylacji olejku różanego. Do jej produkcji używa się wyłącznie kilku odmian róż: damasceńskiej, gallica i centfolia.
Jak powstaje destylat o tak pięknym zapachu? Płatki róż zbiera się między kwietniem a majem. Zbiory są ręczne! Trzeba to robić ostrożnie, żeby nie uszkodzić delikatnych płatków.
Właściwości wody różanej:
Na pierwszym miejscu wśród właściwości wody różanej jest oczywiście cudowny, kwiatowy zapach! Jednak posiada ona również właściwości tonizujące, wzmacnia naczynka krwionośne, zmniejsza zaczerwienienia skóry. Woda różana normalizuje i reguluje prace gruczołów łojowych, zmniejsza pory, łagodzi podrażnienia, działa antybakteryjnie. Jest kosmetykiem polecanym do każdego rodzaju skóry, zarówno suchej i wrażliwej. Najlepiej używać jej wieczorem zamiast toniku, po otwarciu należy przechowywać ją w lodówce. Z wody różanej można zrobić również okład na zmęczone powieki.
Woda różana ma również zastosowanie w kuchni, możemy używać jej do aromatyzowania wypieków, a także jako dodatek do napojów i deserów. W zimowe dni możemy dodać kilka kropel do herbaty lub kawy by rozkoszować się cudownym letnim zapachem.
W aromatoterapii jej stosowanie poprawia pracę układu nerwowego, odpornościowego i zdecydowanie polepsza samopoczucie :)
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2019