Czym słodzić? Alternatywa dla białego cukru

2019-08-11
Czym słodzić? Alternatywa dla białego cukruWszyscy wiemy, że rafinowany cukier z buraków, którego używamy do słodzenia napojów przyczynia się do powstawania wielu chorób i najlepiej byłoby całkowicie wyeliminować go z diety. Jednak samo słodzenie to nie wszystko, bowiem cukru jest też bardzo dużo w przetworzonych daniach i napojach, których niestety spożywamy co raz więcej. Rafinowany biały cukier - nie bez przyczyny nazywany białą śmiercią - przyczynia się do wzrostu otyłości, wypłukuje minerały i witaminy z organizmu i jest sprawcą próchnicy. Niestety te fakty nie ograniczają spożycia cukru! Niejednokrotnie, nieświadomie wybieramy produkty, które są słodkie, a światowe spożycie białego, rafinowanego cukru, stale rośnie.

cukier

Czy jest więc alternatywa dla białego cukru? Na szczęście mamy kilka możliwości, dzięki którym możemy wyeliminować niezdrowe nawyki. Najbardziej znanym zamiennikiem białego cukru buraczanego jest cukier trzcinowy. Znany od dawna, jest podstawą słodkiego pożywienia w wielu krajach Ameryki Środkowej, Azji i Oceanii. Produkuje się go z trzciny cukrowej, jest spożywany zarówno w formie płynnej, jak i skrystalizowanej. Stanowi bogate źródło minerałów takich jak magnez i żelazo, ma właściwości przeciwbólowe, wykrztuśne i bakteriobójcze. Zawiera mniej kalorii i ma zdecydowanie lepszy smak od cukru buraczanego.

Coraz większą popularność w Europie zdobywa cukier palmowy.


Powstaje z soku kilku gatunków palm, zebrany sok poddaje się długiemu gotowaniu, aż do momentu gdy wytrąci się cukier. Zawiera witaminy z grupy B oraz wiele minerałów: żelazo, potas, magnez i cynk. Cukier palmowy ma lekko karmelowy smak, jest mniej słodki niż zwykły biały cukier. W kuchni azjatyckiej jest bardzo popularną przyprawą, a jego główną zaletą jest niski indeks glikemiczny, co oznacza, że cukier palmowy jest bezpieczny dla diabetyków.

Podobne właściwości do cukru palmowego, ma cukier kokosowy. Oprócz zawartości witamin i minerałów zawiera także polifenole, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników. Cukier z palmy kokosowej odznacza się również najwyższą zawartością składników mineralnych spośród wszystkich dostępnych substancji słodzących. Podobnie jak cukier palmowy ma bardzo niski indeks glikemiczny i jego użycie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru w organizmie.

Jedną z najzdrowszych substancji używanych do słodzenia jest ksylitol.


To naturalnie biały cukier pozyskiwany z soku brzozy. Cukier brzozowy posiada aż 40% mniej kalorii i aż 14 razy mniejszy indeks glikemiczny niż biały cukier. Ksylitol odkwasza organizm, przywraca naturalne pH i wzmacnia odporność. Cechuje się właściwościami przeciwbakteryjnymi i grzybobójczymi. Zapobiega próchnicy, pomaga w leczeniu choroby dziąseł, dzięki jego stosowaniu wzrasta przyswajanie wapnia w organizmie.

Sprawdź cukry w ofercie EtnoBazar.pl
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel