Jagody goji, czyli tajemniczy kolcowój tybetański
Jagody goji mają podłużny kształt o długości około 1 cm i są koloru czerwonego. W sklepach najczęściej znajdziemy suszone jagody goji. W medycynie chińskiej są znanym od wieków środkiem wspomagającym leczenie.
Owoce goji są źródłem dużej ilości składników odżywczych takich jak: flawonoidy, karotenoidy, witaminy, składniki mineralne.
Zawierają bogactwo składników, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Jedną z najważniejszych substancji odkrytych w owocach goji jest związek zwany grupą polisacharydów, suszone jagody zawierają ich od 5 do 8 procent masy. Według badań istnieje silne działanie antyutleniające kompleksu polisacharydów zawartych w jagodach goji. Stwierdzono działanie hamujące rozwój nowotworów: piersi, żołądka, okrężnicy, płuc. Zawarte w jagodach goji ww związki mogą być pomocne dla osób walczących z cukrzycą. Zmniejszają insulinooporność, poprawiając wrażliwość na insulinę u osób chorych. Jagody goji zawierają substancje o nazwie cyperon, która ma pozytywny wpływ na pracę układu krążenia i kondycję naszego serca. Dodatkowo zawierają składniki, które obniżają poziom złego cholesterolu całkowitego, a co więcej poprawiają poziom dobrego cholesterolu. Występujące w dużych ilościach w owocach karotenoidy, notabene odpowiedzialne za ich czerwony kolor, mają korzystny wpływ funkcjonowanie oczu - ich właściwości antyoksydacyjne chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami.
Jagody goji w smaku są lekko cierpkie, możemy je dodawać do jogurtów, koktajli lub jeść same. Należy pamiętać jednak aby nie przekraczać zalecanej dawki dziennej w ilości około 20-30 gramów.
Owoce goji są zaliczane do grupy tzw. superfoods, czyli produktów, które dzięki dużej zawartości składników odżywczych, witamin, minerałów, mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.