Masło kakaowe. W pełnej zgodzie ze skórą.
Masło kakaowe - idealne do pielęgnacji skóry suchej
Masło kakaowe jest jadalnym tłuszczem o konsystencji stałej. Uzyskuje się go z dojrzałych nasion kakaowca właściwego w skomplikowanym, wieloetapowym procesie - oczyszczone ziarna poddaje się fermentacji, suszeniu, prażeniu, mieleniu na miazgę i wreszcie tłoczeniu. Pozostałość w postaci tzw. kuchu kakaowego wykorzystuje się do produkcji... proszku kakaowego ;)
W składzie pozyskanego tłuszczu znajdują się kwasy: palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy - wszystkie o dużym znaczeniu leczniczym. Jest to zresztą surowiec bardzo lubiany przez farmaceutów - długo zachowuje ważność (bez dodatku konserwantów nawet do 5 lat!), nadaje się idealnie do produkcji maści, kremów, mleczek i wszelkiego rodzaju czopków, ponieważ topi się w temperaturze ciała i jest bardzo dobrze tolerowane.
W przemyśle kosmetycznym masło kakaowe stosowane jest, podobnie jak w farmacji, jako baza kremów i mydeł, ale doskonale sprawdza się także jako kosmetyk samodzielny.
Właściwości masła kakaowego - idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry suchej i łuszczącej się. Ma działanie natłuszczające oraz ujędrniające. Polecane jest też do masażu skóry ciała podczas ciąży, ponieważ zapobiega powstawaniu rozstępów. Świetnie sprawdza się do pielęgnacji skóry przed jak i po opalaniu.
W dodatku przyjemnie pachnie kakaem!
PS:
Jedna rzecz, o której należy pamiętać w przypadku tego kosmetyku - nie lubi światła! Na szczęście nasze masełka oferowane są w nieprzezroczystych słoiczkach :)