Olej kokosowy, naturalny i zdrowy kosmetyk i w kuchni

2019-08-06
Olej kokosowy, naturalny i zdrowy kosmetyk i w kuchniSprawdza się świetnie zarówno w kuchni, jak i w łazience. Jest idealnym smarowidłem, tłuszczem do pieczenia, smażenia, składnikiem kremów, odżywek do włosów. Odkaża i odchudza. Oto on. Król smarowideł. Olej kokosowy.

Pozyskuje się go drogą tłoczenia twardego miąższu owoców palmy kokosowej. W czystej postaci spotykany najczęściej jako rafinat, choć bardziej wartościowy jest nierafinowany (tłoczony na zimno), w temperaturze pokojowej występujący w stałej, białej postaci o delikatnym zapachu i smaku kokosa.

Tłuszcz kokosowy uznawany jest za najzdrowszy na świecie w związku z wysoką zawartością trójglicerydów średniołańcuchowych. To właśnie one sprawiają, że olej z kokosa koniecznie powinien trafić do Twojej kuchni!

Dlaczego?

Po pierwsze dlatego, że jest olej kokosowy to jedyny tłuszcz, który odchudza. Trójglicerydy średniołańcuchowe nie są magazynowane w organiźmie "na później", tylko od razu wykorzystywane do produkcji energii. Dodatkowo pobudzają przemianę materii, naukowcy udowodnili, że są skutecznym sprzymierzeńcem w walce z otyłością, szczególnie typu brzusznego.

Po drugie, olej kokosowy nie zawiera cholesterolu. Jego spożywanie nie przyczyni się więc do rozwoju miażdżycy i chorób serca.

Po trzecie, tłuszcz z kokosa obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Po czwarte, znajdujący się w jego składzie kwas laurynowy wykazuje działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Działa kompleksowo na cały organizm, walcząc m.in. z próchnicą, czy grzybicą. Trwają badania nad jego skutecznością w zwalczaniu wirusa HIV.

Jak go stosować?

W kuchni zamiast masła (dobrze się rozsmarowuje na pieczywie) oraz jako zamiennik tłuszczów zwyczajowo używanych do smażenia i pieczenia. Ze względu na swój delikatnie kokosowy aromat, najlepiej sprawdzi się w formie składnika wszelkiego rodzaju słodkości - ciast, deserów, lodów, potraw kuchni orientalnej itd.

W łazience na skórę jako krem nawilżający, delikatnie natłuszczający, ale także przeciwtrądzikowy (działanie antybakteryjne!) i chroniący przed wpływem promieni UV. Sprawdzi się także w roli odżywki do włosów - wzmocni je i zwalczy ewentualny łupież.

Różne postaci oleju kokosowego oraz kosmetyki zawierające go kupisz TUTAJ >>
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel