Olej z ostropestu - tarcza dla wątroby i nie tylko..

2019-08-08
Olej z ostropestu - tarcza dla wątroby i nie tylko..Wątroba, obok nerek stanowi najważniejszy filtr organizmu - konstrukcja układu krwionośnego sprawia, że wszelkie toksyny, jakie otrzymuje z zewnątrz i wytwarza nasze ciało, trafiają właśnie tam - do wątroby, gdzie są neutralizowane. Jak każdy filtr, wątroba wymaga od czasu do czasu czyszczenia (detoksykacji). Dobrze jest też regularnie wspomagać ją dodatkowo. Najlepiej olejem z ostropestu, który wydaje się być przede wszystkim w tym celu wymyślony przez naturę.

Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, której sława jest tak szeroka, jak lista wskazań do leczniczego stosowania, a przeciwskazanie tylko jedno - nie używać w leczeniu ostrych zatruć oraz u dzieci poniżej 12 roku życia. Tradycyjnie, ostrożnie i konsultując się z lekarzem, do oleju z ostropestu podchodzić powinny kobiety w ciąży i matki karmiące.

Na co pomaga olej z ostropestu?

Przede wszystkim chroni wątrobę, zapobiegając przyleganiu toksyn do powierzchni jej komórek. Wyhamowuje także proces produkcji wolnych rodników i działa antykancerogennie. Wykazano jego pozytywny wpływ w szeregu problemów zdrowotnych, m.in. kamicy żółciowej, w stanie zapalnym woreczka żółciowego oraz w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych (niedokwasota, brak łaknienia, zgaga, wzdęcia). Łagodzi migrenowe bóle głowy, chorobę lokomocyjną i morską. Powstrzymuje krwawienia - np. z nosa, czy jelita grubego, u kobiet reguluje krwawienia miesięczne.

Olej z ostropestu ma też spore znaczenie w kosmetyce - poprawia stan skóry, rozjaśnia ją i regeneruje, dlatego coraz częściej bywa składnikiem kremów przeciwstarzeniowych.

Skład oleju z ostropestu

Zawiera:

- makro i mikroelementy niezbędne dla organizmu;

- zespół witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), z których większość nie jest syntetyzowana w organizmie ludzkim, więc musi być regularnie i w wystarczającej ilości dostarczana;

- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (OMEGA-3 i OMEGA-6);

- flawonolignany utrudniające wnikanie toksyn do wątroby.

Jak stosować?

Używać regularnie w kuchni :) Olej z ostropestu ma neutralny smak i zapach, śmiało można go więc dodawać do sałatek, makaronów, produktów zbożowych. Ewentualnie, jako kosmetyk rozcieńczający kremy, balsamy, maseczki.

Olej z ostropestu pozyskiwany z czystych ekologicznie upraw syberyjskich do kupienia TUTAJ >>

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel