Olej z ostropestu - tarcza dla wątroby i nie tylko..
2019-08-08
Wątroba, obok nerek stanowi najważniejszy filtr organizmu - konstrukcja układu krwionośnego sprawia, że wszelkie toksyny, jakie otrzymuje z zewnątrz i wytwarza nasze ciało, trafiają właśnie tam - do wątroby, gdzie są neutralizowane. Jak każdy filtr, wątroba wymaga od czasu do czasu czyszczenia (detoksykacji). Dobrze jest też regularnie wspomagać ją dodatkowo. Najlepiej olejem z ostropestu, który wydaje się być przede wszystkim w tym celu wymyślony przez naturę.
Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, której sława jest tak szeroka, jak lista wskazań do leczniczego stosowania, a przeciwwskazanie tylko jedno - nie używać w leczeniu ostrych zatruć oraz u dzieci poniżej 12 roku życia. Tradycyjnie, ostrożnie i konsultując się z lekarzem, do oleju z ostropestu podchodzić powinny kobiety w ciąży i matki karmiące.
Przede wszystkim chroni wątrobę, zapobiegając przyleganiu toksyn do powierzchni jej komórek. Wyhamowuje także proces produkcji wolnych rodników i działa antykancerogennie. Wykazano jego pozytywny wpływ w szeregu problemów zdrowotnych, m.in. kamicy żółciowej, w stanie zapalnym woreczka żółciowego oraz w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych (niedokwasota, brak łaknienia, zgaga, wzdęcia). Łagodzi migrenowe bóle głowy, chorobę lokomocyjną i morską. Powstrzymuje krwawienia - np. z nosa, czy jelita grubego, u kobiet reguluje krwawienia miesięczne.
Zawiera:
- makro i mikroelementy niezbędne dla organizmu;
- zespół witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), z których większość nie jest syntetyzowana w organizmie ludzkim, więc musi być regularnie i w wystarczającej ilości dostarczana;
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (OMEGA-3 i OMEGA-6);
- flawonolignany utrudniające wnikanie toksyn do wątroby.
Jak stosować?
Używać regularnie w kuchni :) Olej z ostropestu ma neutralny smak i zapach, śmiało można go więc dodawać do sałatek, makaronów, produktów zbożowych. Ewentualnie, jako kosmetyk rozcieńczający kremy, balsamy, maseczki.
Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, której sława jest tak szeroka, jak lista wskazań do leczniczego stosowania, a przeciwwskazanie tylko jedno - nie używać w leczeniu ostrych zatruć oraz u dzieci poniżej 12 roku życia. Tradycyjnie, ostrożnie i konsultując się z lekarzem, do oleju z ostropestu podchodzić powinny kobiety w ciąży i matki karmiące.
Na co pomaga olej z ostropestu?
Przede wszystkim chroni wątrobę, zapobiegając przyleganiu toksyn do powierzchni jej komórek. Wyhamowuje także proces produkcji wolnych rodników i działa antykancerogennie. Wykazano jego pozytywny wpływ w szeregu problemów zdrowotnych, m.in. kamicy żółciowej, w stanie zapalnym woreczka żółciowego oraz w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych (niedokwasota, brak łaknienia, zgaga, wzdęcia). Łagodzi migrenowe bóle głowy, chorobę lokomocyjną i morską. Powstrzymuje krwawienia - np. z nosa, czy jelita grubego, u kobiet reguluje krwawienia miesięczne.
Olej z ostropestu ma też spore znaczenie w kosmetyce - poprawia stan skóry, rozjaśnia ją i regeneruje, dlatego coraz częściej bywa składnikiem kremów przeciwstarzeniowych.
Zawiera:
- makro i mikroelementy niezbędne dla organizmu;
- zespół witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), z których większość nie jest syntetyzowana w organizmie ludzkim, więc musi być regularnie i w wystarczającej ilości dostarczana;
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (OMEGA-3 i OMEGA-6);
- flawonolignany utrudniające wnikanie toksyn do wątroby.
Jak stosować?
Używać regularnie w kuchni :) Olej z ostropestu ma neutralny smak i zapach, śmiało można go więc dodawać do sałatek, makaronów, produktów zbożowych. Ewentualnie, jako kosmetyk rozcieńczający kremy, balsamy, maseczki.
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2019