Olejek z opuncji figowej. Najdroższy i najcenniejszy na świecie?

2019-08-01
Olejek z opuncji figowej. Najdroższy i najcenniejszy na świecie?

Jego pozyskiwanie jest procesem trudnym i żmudnym - także dlatego olejek z opuncji należy do najdroższych na świecie. Jednak nie tylko sam proces produkcji, lecz również świetne właściwości, czynią go kosmetykiem cennym i pożądanym.

Olejek z opuncji pozyskuje się w procesie tłoczenia ziaren rośliny rosnącej w krajach Ameryki Łacińskiej oraz niektórych okolicach nad Morzem Śródziemnym (np. Maroko). Tłoczenie pestek jest niestety bardzo nisko wydajne - z 500 kilogramów ziaren potrafimy pozyskać zaledwie litr najwyższej klasy olejku! Ponieważ rynek jak gąbka chłonie każdą ilość tego cennego produktu, często jako substrat do jego produkcji wykorzystuje się także kwiaty, poddawane w procesie przetworzenia macerowaniu, co jest prostsze i tańsze, ale niestety macerat nie jest równy wartością olejkowi z ziaren opuncji figowej.

Właściwości olejku z opuncji

Tajemnica sukcesu tego naturalnego kosmetyku tkwi w jego uniwersalności - poleca się go do pielęgnacji wszelkich typów cery oraz jako odżywkę do włosów. Ma opinię preparatu, który nie uczula, zatem jego stosowania nie muszą się obawiać alergicy i chorzy ze skórą atopową. Szczególnie korzystnie olejek z opuncji zadziała u osób starszych (kosmetyk nazywa się "naturalnym botoksem", ale także u osób z problemami z cerą przetłuszczającą się, ponieważ reguluje pracę gruczołów w skórze.

Cudowny skład

Czyli - siła olejku z opuncji. Kryje się ona przede wszystkim w kwasie linolowym Omega 6. Dba on o odpowiednie nawilżenie i elastyczność skóry. Podobnie działają fitosterole, pobudzające dodatkowo regenerację naskórka. Witamina E ma z kolei właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu dodatkowo wzmacniany jest efekt przeciwzmarszczkowy.

Jak stosować olejek z opuncji figowej

Podobnie, jak inne naturalne olejki, ten z opuncji także można stosować samodzielnie, wmasowując w skórę lub włosy kilka jego kropel, bądź dodawać do innych kosmetyków (kremów, odżywek, płynów do demakijażu) jako ich "sekretny" składnik.

Olejek z opuncji oraz zawierające go kosmetyki znajdziesz TUTAJ >>

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel