Olejek z opuncji figowej, czyli naturalny botoks dla skóry

2019-08-09
Olejek z opuncji figowej, czyli naturalny botoks dla skóryOpuncja figowa jest rośliną z gatunku kaktusowatych, pochodzi z meksyku, ale z powodzeniem uprawiana jest w innych w krajach o gorącym klimacie. Do wyprodukowania jednego litra oleju z tej rośliny potrzeba około miliona malutkich pestek, które wydobywa się z jej owoców, po ich ususzeniu i zmiażdżeniu. Zużywa się na to prawie 500 kg owoców kształtem przypominających gruszkowate, kolczaste jagody! Sam proces produkcji oleju z opuncji figowej jest długi, kosztowny i sprawia, że jest to jeden z najdroższych i najcenniejszych olejków na świecie. Zatem czy warto? Do czego wykorzystywany jest olej z opuncji figowej?

opuncja

Naturalny botoks dla skóry

Najbardziej wartościowym składnikiem oleju z opuncji figowej są nienasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość dochodzi w nim do 90%. Głównie kwas linolowy omega-6 (ok. 60%) i kwas oleinowy omega-9. Organizm ludzki nie posiada zdolności syntezy tych kwasów, dlatego muszą one być dostarczane skórze z zewnątrz w postaci kosmetyków. Najcenniejszym z nich jest kwas linolowy. To on nawadnia, nawilża i poprawia elastyczność skóry. Dzięki wzmocnieniu warstwy lipidowej, skóra nie ulega tak szybko podrażnieniom i łatwiej się regeneruje.

Kolejnym cennym składnikiem oleju są fitosterole, biorą udział w regulacji procesów wewnątrzkomórkowych, wzmacniając barierę naskórka i hamując utratę wody. Dzięki nim skóra staje się jędrna i nawilżona. Fitosterole wykazują również działanie przeciwzmarszczkowe i regulują pracę gruczołów łojowych. Jednym słowem olejek z opuncji figowej działa jak naturalny botoks! Dodatkowo duża zawartość witaminy E zwanej „witaminą młodości”, zabezpiecza skórę przed niszczącym wpływem czynników zewnętrznych. Ponieważ witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach, wnika do głębszych warstw skóry i wzmacnia jej system odpornościowy, wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i zapobiega przedwczesnemu starzeniu i mikrouszkodzeniom skóry.

Dla każdego rodzaju cery!

Olej z opuncji figowej można stosować do każdego rodzaju cery. Cerę dojrzałą, zniszczoną działaniem słońca, z przebarwieniami będzie chronił i rozjaśniał powstałe plamy. Skórę cienką i wrażliwą - ujędrnia i poprawia jej elastyczność. Jest również dobrym rozwiązaniem do stosowania na skórę skłonną do łojotoku (oczyszcza ją ze złogów tłuszczowych). W przemyśle kosmetycznym dodaje się go do kremów, szamponów, mydeł.

Właściwości olejku opuncjowego:

- pielęgnacyjne – dzięki wysokiej zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega 6 i 9),
- działanie antyoksydacyjne – witamina E,
- łagodzące,
- immunostymulujące,
- regenerujące,
- nawilżające – polecany do pielęgnacji przesuszonej skóry i włosów,
- przeciwzapalne,
- przeciwalergiczne.

Sami widzicie, że wartości odżywcze oleju z opuncji figowej są niezastąpione! To dlatego przykuwa on uwagę znawców i producentów kosmetyków i cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel