Olejek z rokitnika - złoto Syberii

2019-08-08
Olejek z rokitnika - złoto SyberiiW maleńkich, intensywnie pomarańczowych jagodach rokitnika zwyczajnego kryje się wielka moc! Ta krzaczasta roślina, wystepująca powszechnie w Europie i Azji aż po Chiny, stanowi źródło 190 bioatywnych substancji, wywierających niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ale także... skórę i włosy.

Antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy, takie jak: potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem oraz witaminy (A, C, D, E, K, P, z grupy B) i prowitaminy... - lista aktywnych składników zawartych w owocach rokitnika jest doprawdy imponująca. Spośród nich szczególnie obficie występuje witamina C - po owocach dzikiej róży, jagody rokitnika zawierają jej najwięcej ze wszystkich owoców! Co ciekawe witamina pochodzenia rokitnikowe nie ulega rozkładowi pod wpływem procesów przetwórczych, zatem dżem z jagód tej rośliny jest równie wartościowy, co świeżo zebrane jagody... A do tego jaki pyszny!

Rokitnik (przetwory z owoców, olej, także liście i nasiona) zaleca się nie tylko dla wzmocnienia odporności, lecz również przy zmianach miażdżycowych, chorobie wieńcowej, nadciśnieniu i krwawieniach. Olej pomaga na zgagę, łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, z kolei owoce i napary z liści zaleca się przyjmować w wypadku wystąpienia stanów zapalnych układu pokarmowego i stawów (gościec).


                                                                         Rokitnik

Jak rokitnik może wspomóc naszą urodę?


Otóż napary z jego liści, a także olej stosuje się w celu przyspieszenia procesów gojenia skóry uszkodzonej w skutek oparzeń, odmrożeń, odleżyn, ran, grzybic etc. Co ciekawe, w niektórych krajach poleca się go również w przypadku oparzeń spowodowanych wybuchami jądrowymi.

Jako bogate źródło beta-karotenu rokitnik stosowany bywa jako naturalny barwnik w płukankach do włosów i samoopalaczy. Olej dodaje się do szamponów i odżywek do włosów ze względu na zbawienny wpływ na elastyczność i połysk. Olej wpływa też stymulująco na cebulki włosów, więc pomaga powstrzymać skutki wypadania włosów. Jako składnik kremów, rokitnik działa jak naturalny bloker UVA i UVB i hamuje proces starzenia się skóry.

Kosmetyki z dodatkiem lub na bazie rokitnika stanowią znaczną część oferty kosmetyków. Znajdziecie je TUTAJ >>
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel