Orientalna kuchnia świata w EtnoBazarze
2019-08-08
Aż chce sie krzyknąć: mamy to! Ostatni tydzień upłynął nam na wiosennych porządkach, które zwieńczyło odzyskanie wielu wolnych półek. Umieściliśmy na nich produkty, półprodukty i przyprawy kuchni orientalnej. Takiego ich bogactwa próżno szukać w innych sklepach... Oto kilka ciekawych i może nieco mniej znanych potraw/przypraw:
(wszystkich propozycji szukajcie w dziale KUCHNIA I GOTOWANIE >>)
CHIPSY KOKOSOWE - naturalna, zdrowa przekąska na słodko! Chrupią, pachną i są naprawdę lekkostrawne. Bogate w witaminy A, E oraz C, zawierają także kwas foliowy i pantotenowy, jak również wiele mikro i makroelementów. Czy są tłuste? Są! Ale ich tłuszcz ma nie tylko właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, lecz również (podobno) jako jedyny tłuszcz na świecie odchudza! W składzie jest miąższ owoca kokosu, cukier trzcinowy i sól.
MAKARON SHIRATAKI - albo makaron-nic! Naprawdę - nie zawiera: cukru, tłuszczu i glutenu. Wyrabia sie go z wody i mąki konjak, pozyskiwanej z bulwy rośliny rosnącej w Chinach, Japonii i Korei. Prawie bezkaloryczny, dostarcza organizmowi błonnika, żelaza, fosforu, miedzi, cynku, witamin A, E, D oraz z grupy B i kwasu foliowego. Idealny dla osób odchudzających się, cukrzyków i cierpiących z powodu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu (obniża go!). Szybciutko się gotuje (lub smaży), serwuje się go na słodko lub słono, z zupami, sosami, warzywami i mięsem.
SOS Z TAMARYNDOWCA - gotowy dodatek do dań kuchni tajskiej. Ma ciekawy, słodko-kwaśny smak, nadaje się do zup, sałatek, sosów, mięs i - co ciekawe - także deserów. Bazą tego niezwykle popularnego w Azji sosu jest pasta tamaryndowa, która (o proszę!) stanowi także jeden z głównych składników ulubionego w Wielkiej Brytanii sosu Worcestershire.
(wszystkich propozycji szukajcie w dziale KUCHNIA I GOTOWANIE >>)
PYSZNE PRZEKĄSKI W SKLEPIE ETNOBAZAR!
CHIPSY KOKOSOWE - naturalna, zdrowa przekąska na słodko! Chrupią, pachną i są naprawdę lekkostrawne. Bogate w witaminy A, E oraz C, zawierają także kwas foliowy i pantotenowy, jak również wiele mikro i makroelementów. Czy są tłuste? Są! Ale ich tłuszcz ma nie tylko właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, lecz również (podobno) jako jedyny tłuszcz na świecie odchudza! W składzie jest miąższ owoca kokosu, cukier trzcinowy i sól.
MAKARON SHIRATAKI - albo makaron-nic! Naprawdę - nie zawiera: cukru, tłuszczu i glutenu. Wyrabia sie go z wody i mąki konjak, pozyskiwanej z bulwy rośliny rosnącej w Chinach, Japonii i Korei. Prawie bezkaloryczny, dostarcza organizmowi błonnika, żelaza, fosforu, miedzi, cynku, witamin A, E, D oraz z grupy B i kwasu foliowego. Idealny dla osób odchudzających się, cukrzyków i cierpiących z powodu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu (obniża go!). Szybciutko się gotuje (lub smaży), serwuje się go na słodko lub słono, z zupami, sosami, warzywami i mięsem.
SOS Z TAMARYNDOWCA - gotowy dodatek do dań kuchni tajskiej. Ma ciekawy, słodko-kwaśny smak, nadaje się do zup, sałatek, sosów, mięs i - co ciekawe - także deserów. Bazą tego niezwykle popularnego w Azji sosu jest pasta tamaryndowa, która (o proszę!) stanowi także jeden z głównych składników ulubionego w Wielkiej Brytanii sosu Worcestershire.
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2019