Tajskie zielone curry - przepis #gotujzetno

2020-05-07
Tajskie zielone curry - przepis #gotujzetnoTajskie dania cieszą się w Polsce co raz większą popularnością. Lubimy orientalne potrawy i nie tylko chcemy ich próbować w restauracjach, ale także gotujemy je sami w domu. Dlatego zapraszamy Was na nasz cykl Gotuj z etno, w którym przedstawiamy proste przepisy na egzotyczne dania z całego Świata. Poniżej znajdziesz przepis na jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. Rozgrzewające, bardzo ostre ale lekkostrawne, zielone curry z kurczakiem i warzywami. 

Składniki na Tajskie Zielone Curry z kurczakiem (porcja dla 3-4 osób):

DANIE BARDZO OSTRE

ryż jaśminowy
2-3 łyżki zielonej pasty green curry
600 gram piersi z kurczaka lub podudzi bez kości
250 ml mleka kokosowego
kilka małych tajskich zielonych bakłażanów (jeżeli ich nie mamy, bo ciężko je kupić w Polsce, możemy zastąpić je np cukinią )
6-7 liści kaffiru (suszone liście limonki)
2 czerwone chilli pokrojone w cienkie paski
2-3 łyżki sosu rybnego
cukier palmowy - kawałek około 2-3 cm
garść liści świeżej tajskiej bazylii (można zastąpić świeżą kolendrą)

Przepis na Thai Green Curry

Podgrzej olej na patelni i gdy się rozgrzeje dodaj pastę curry. Smaż przez kilka minut na wolnym ogniu. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę lub paski, wymieszaj go z pastą i ponownie smaż przez kilka minut. Gdy kurczak będzie podsmażony dodaj mleko kokosowe. Jeżeli sos będzie za gęsty dolej odrobinę wody. Dodaj resztę składników (bakłażany lub cukinię, chilli, liście kaffiru, sos rybny do smaku oraz cukier palmowy). Gotuj 10 minut, a na koniec dodaj liście bazylii. Podawaj z ryżem jaśminowym. 
Smacznego!

Zobacz poniżej, które ze składników na tajskiego zielonego curry kupisz u nas. Pełna oferta produktów kuchni orientalnej dostępna tutaj >> 






Pokaż więcej wpisów z Maj 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel