Zdrowa kiszona, koreańska kapusta kimchi podbija świat!
2019-01-31
Kiszona kapusta pekińska kimchi, to symbol kuchni koreańskiej i najbardziej znana na świecie koreańska potrawa.
W Korei na tradycyjnym stole znajdziemy przede wszystkim duże ilości ryżu, ale towarzyszy mu też wiele przystawek, są to najczęściej warzywa i mięso pod różnymi postaciami. Jednak żaden posiłek nie obejdzie się bez kapusty Kimchi.
Każda koreańska gospodyni ma swój własny przepis na kimchi. To tak jak w Polsce ile gospodyń, tyle przepisów na rosół lub szarlotkę. Jak przygotować kimchi? Kapusta pekińska kiszona jest z dodatkiem czosnku, rzepy, marchewki, imbiru i ostrej papryki gochugaru. W zależności od regionu do przygotowania kimchi wykorzystuje się różne odmiany kapusty, różne przyprawy, a nawet inne warzywa. Kimchi w Korei jedzą wszyscy, jest obecna w każdym domu. Na jesieni każde gospodarstwo domowe zaopatruje się w duże ilości kapusty pekińskiej, rzepy i marchwi, żeby później samodzielnie zakisić kimchi i spożywać je na dziesiątki sposobów przez cały rok! W Korei jest zupa z kimchi, sałatka z kimchi, ryż z wołowiną i kimchi i wiele innych potraw! Naliczono ponad 300 wariantów smakowych kimchi, a sama potrawa doczekała się własnego muzeum!
Fot. Koreańska kapusta kimchi w słoiku - sklep EtnoBazar.pl
Żeby tego było mało, ta azjatycka, orientalna potrawa kimchi jest bardzo zdrowa, sfermentowana kapusta zawiera naturalne probiotyki tzw. zdrowe bakterie, które wspierają proces trawienia i wzmacniają odporność organizmu, czosnek będący składnikiem dania pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dodatkowo kimchi jest bogate w witaminy: A, B i C.
Gdzie kupić kimchi w sklepie w Polsce?
Między innymi u nas :) W sklepie EtnoBazar znajdziecie zarówno kimchi w puszce, jak i oryginalną marynowaną kapustę koreańską kimchi w słoiku, a jeśli zdecydujemy się przygotować zupę kimchi to w sklepie etnobazar.pl znajdziemy też gotową pastę gouchujang do jej przygotowania. Nie pozostaje więc nic innego, jak kupić kimchi i doznać prawdziwej, orientalnej eksplozji smaków!
Pokaż więcej wpisów z
Styczeń 2019