Ryż, makaron, kasza i produkty sypkie
( ilość produktów: 74 )Tapioka i quinoa kontra kasza jaglana, ryż i makaron
Choć produkty bezglutenowe są teraz modne i na pewno niezaprzeczalnie zdrowe, to jednak kasze, ryże i makarony nie tracą na popularności. Ba! Zyskują te bardziej orientalne i bezglutenowe :) W EtnoBazarze zadbamy o to by wśród produktów zbożowych, jakie Ci proponujemy, nie zabrakło tych zdrowych np. komosy ryżowej (quinoa), zwanej również Złotem Inków oraz wszelkiego rodzaju kasz – a wśród nich, tych najbardziej popularnych w Polsce - jaglanej i gryczanej i tych bardziej egzotycznych jak tapioka. Jeśli lubisz gotować, albo gotowanie jest wręcz Twoją pasją, zadbaj by to, co proponujesz rodzinie i gościom było nie tylko smaczne i zdrowe, ale także oryginalne. Jednym z najlepszych sposobów poznawania odległych kultur jest przecież kosztowanie specjałów, jakimi raczą się ich przedstawiciele. Zaserwuj więc makaron z fasoli mung, makaron shirataki albo gryczany makaron soba. Przygotuj japoński ramen ze specjalnym makaronem zakupionym u nas, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku lub wietnamskie pho z makaronem ryżowym. Ten dział zadowoli również zwolenników wszelkich rodzajów ryżu. A jest ich wiele! Począwszy od bardzo popularnego w Wietnamie ryżu basmati, przez ryż jaśminowy - najbardziej rozpowszechniony w Tajlandii, a zakończywszy na japońskim ryżu do sushi. Poza ryżem i makaronem ryżowym, mamy w sprzedaży również papier ryżowy niezbędny do przygotowania np. sajgonek. Zatem nie pozostaje Ci nic innego jak cieszyć się egzotycznymi produktami i przyrządzaniem oryginalnych potraw!
Jakie są rodzaje makaronu?
Makaron jest jedną z najstarszych i najbardziej uniwersalnych potraw na kuli ziemskiej. Zdobywa serca kulinarnych entuzjastów na całym świecie. Tak jak kultury i społeczeństwa, z których wywodzą się poszczególne makarony. Tak i one same są bardzo różnorodne. W Europie najbardziej popularne są makarony z pszenicy durum oraz makarony pszeniczne (jajeczne). W Azji spotkamy wiele wariantów makaronów. Japoński makaron soba produkuje się z mąki pszenicznej lub mąki gryczanej. Makaron ramen z pszenicy. Jeden z najbardziej popularnych w Chinach, Wietnamie, Tajlandii, Korei jest makaron ryżowy. Ten makaron produkuje się z mąki ryżowej. Z ryżu powstają również ryżowe kluski koreańskie topokki. Znane też pod nazwą: tteokbokki, teokbokki, ddeokbokki lub dukboki. Chiński makaron mie z mąki pszennej oraz chiński makaron błyskawiczny. Jednym z najpopularniejszych rodzajów makaronów w kuchni chińskiej jest makaron vermicelli. Tzw. glass nooodle produkuje się np. z fasoli mung. Makaron z fasoli mung nadaje się idealnie do zup, sałatek czy potraw chow mein. Japoński lub koreański makaron udon, również z mąki pszennej. Bezglutenową jego odmianą jest makaron shirataki. Natomiast makaron konjac produkuje się z rośliny o tej samej nazwie.
Za kolebkę makaronu w Europie, uważane są oczywiście Włochy. Kraj ten oferuje najróżniejsze wzory i wielkości makaronów (jest ich kilkaset). Do najpopularniejszych należy spaghetti. Doskonale komponujące się z prostymi sosami pomidorowymi. Penne — charakterystyczne rurki, świetnie nadaje się do gęstszych sosów. Natomiast fusilli tzw. świderki jest idealny do bardziej oryginalnych dań.
Kto pierwszy wymyślił makaron?
Według badaczy, ten znany na całym świecie produkt, ma około 4000 lat — na tyle szacuje się czarkę, którą znaleziono w Chinach, zawierającą makaron długości 50 cm. Wynika z tego, że Chińczycy zajadają się makaronem znaczniej dłużej niż my. Przyjrzyjmy się dalekowschodnim odmianom makaronu.
Azjatyckie makarony różnią się w sposobie przyrządzenia i podawania, od tego, co my znamy z naszych jadłospisów. W Chinach najbardziej popularne są makarony ryżowe — produkowane jedynie z mąki ryżowej i wody. Nie zawierają glutenu, najczęściej produkowane są w formie długich cienkich nitek lub wstążek. Makaron ryżowy jest bardzo delikatny w smaku (w zasadzie neutralny), dlatego świetnie nadaje się do rozmaitych sosów i zup, dobrze wchłaniając smaki i zapachy dania. Jest to tradycyjna chińska potrawa, jedzona codziennie i podawana również na ważnych uroczystościach. Makaron ryżowy znany jest we wszystkich innych krajach azjatyckich. W Wietnamie znajdziemy go między innymi w jednej z najbardziej znanych zup na świecie zupie PHO.
Makaron ryżowy jest też składnikiem jednego z najpopularniejszych i robiącego furorę dań kuchni tajskiej phad thai.
Innym znanym chińskim makaronem jest makaron mie. Jest to gruby pszenny makaron, bogaty w białko, który bardzo dobrze nadaje się do smażenia w woku. Wystarczy ugotować go we wrzątku, przepłukać zimną wodą i smażyć z ulubionymi dodatkami.
Jak mało kto, sztukę robienia makaronu opanowali do perfekcji Japończycy. To właśnie stąd pochodzi jeden z najbardziej znanych azjatyckich makaronów — udon. Jest to dość gruby makaron zrobiony z mąki pszennej. Produkuje się również jego wersję niskokaloryczną i bezglutenową — shirataki. Ta odmiana udon powstaje z rośliny o nazwie konjak. To doskonała alternatywa dla osób z alergią na gluten, a także tych będących na diecie. Makaron udon najczęściej jemy w bulionach bądź smażony w woku.
Kolejnym japońskim makaronem rozsławionym na świecie jest ramen. Jemu zawdzięcza tę samą nazwę, znana japońska zupa. Ramen jest rodzajem mocno esencjonalnego bulionu na bazie mięsa lub warzyw. Z dodatkami w postaci sosu sojowego lub pasty miso i oczywiście wspomnianego makaronu.
Jak przygotować makaron ryżowy?
Cienkiego makaronu ryżowego nie trzeba gotować. Wystarczy zalać go wrzątkiem i odczekać od 3 do 5 minut (najlepiej spróbować). Powinien być przezroczysty. W zależności od szerokości wstążek trzeba go potrzymać dłużej lub krócej w gorącej wodzie. Najszersze wstążki można pogotować ok. 5-6 minut. Makaron ryżowy dostępny jest w formie wstążek, różnej szerokości. W sklepie Etnobazar posiadamy w ofercie makaron ryżowy o szerokości cieniutkich nitek 1 mm. Jest też makaron ryżowy 2 mm oraz 3 mm i grubsze. W naszym dziale kuchnie świata są też makarony ryżowe o grubości 5 mm i 10 mm.
Czy makaron ryżowy jest zdrowszy od zwykłego?
Makaron ryżowy jest często uważany za zdrowszy niż zwykły makaron pszenny. Makaron ryżowy jest bezglutenowy i ma niższy indeks glikemiczny. Jest dobrym źródłem węglowodanów oraz błonnika.
Z czego robi się makaron chiński?
Makaron chiński występuje w różnych kształtach i rozmiarach. Poniżej kilka popularnych rodzajów makaronu chińskiego:
- Makaron jajeczny z mąki, jajek i soli. Jest elastyczny i ma delikatny jajeczny smak. Często w postaci błyskawicznej, jedynie do zalania wrzątkiem.
- Makaron ryżowy — makaron - makaron o różnych szerokościach od 1 do 15 mm. Jest to przezroczysty makaron chiński wykonany z mąki ryżowej i wody. Często używany w zupach i sałatkach.
- Makaron ziemniaczany ze słodkich ziemniaków (batatów). Jest elastyczny, używa się go do zup i dań z warzywami stir-fry.
- Makaron z soi, fasoli mung, lub skrobi ziemniaczanej. Znany w Polsce również pod nazwą makaron Vermicelli. To cinkie nitki przezroczystego makaronu, po angielsku nazywanego glass noodle. Jest często używany w kuchni wegetariańskiej.
- Makaron pszeniczny mie — lekki - lekki pszeniczny makaron, który przyrządza się w bardzo szybki sposób.
- Makaron smażony, czyli chow main. Main oznacza makaron, a chow smażony. Może być wykonany z różnych rodzajów mąki. Jest to rodzaj makaronu, który najpierw gotujemy. Później smażymy na patelni lub w woku z mięsem, warzywami lub tofu.
Z czego robi się makaron ramen?
Makaron do ramen jest wytwarzany z mąki pszennej, soli i wody. Dodatkowym kluczowym składnikiem używanym przy produkcji makaronu ramen jest "kansui". Jest to specjalny rodzaj wody z dodatkiem wodorowęglanu potasu i wodorowęglanu sodu. Ta unikalna mieszanka minerałów jest istotna dla uzyskania charakterystycznej tekstury i smaku makaronu ramen. Dodanie kansui do ciasta makaronowego nadaje mu sprężystości, delikatności i specyficzny kolor. Kansui wpływa na strukturę glutenu w cieście, co sprawia, że gotowy makaron jest bardziej sprężysty i ma przyjemną konsystencję. Ten proces nadaje makaronowi ramen jego charakterystyczne cechy, które są cenione przez smakoszy na całym świecie. W związku z tym, w tradycyjnym przygotowaniu makaronu ramen, kombinacja mąki, wody i kansui odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu smaku i tekstury tego wyjątkowego rodzaju makaronu.
Do czego można wykorzystać makaron ryżowy?
Jest wiele azjatyckich dań, które podaje się z makaronem ryżowym. Przykładem mogą być wietnamska zupa pho czy tajskie danie pad thai. Można też zrobić makaron ryżowy z warzywami stir-fry, z dodatkiem orientalnych sosów.
Co zrobić z makaronem ryżowym na obiad?
Poniżej przedstawiamy przepis i składniki na tajskie danie z makaronem ryżowym pad see ew. Jest to nasza wariacja tej potrawy. W oryginale zamiast polskich warzyw wykorzystuje się azjatyckie chinese broccoli. Warzywa z naszego przepisu można zamienić na dowolne, ulubione warzywa: np. marchewkę, cebulę itp. Wszystkie sosy oraz makaron możesz kupić sklepie EtnoBazar.
Przepis na danie pad see ew dla 4 osób:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego 10 mm. Makaron może być jeszcze grubszy.
- podwójny filet z kurczaka,
- jedna mała cukinia,
- jedna papryka,
- 15-20 dag pieczarek,
- olej do smażenia,
- 2 jajka,
- 2 łyżki sosu rybnego (do smażenia warzyw i kurczaka),
- 2 łyżki sosu ostrygowego (do smażenia warzyw i kurczaka).
Mieszanka sosów:
- 3 łyżki sosu ostrygowego,
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżka octu ryżowego.
Ugotuj makaron ryżowy. Cieńszy makaron możesz zalać wrzątkiem na 5-6 minut, szerszy przez kilka minut pogotować. Przelej makaron ryżowy zimną wodą i odstaw na bok. Cukinię pokrój w drobne kawałki, pieczarki w plasterki, a paprykę w paski. Podsmaż warzywa na dobrze rozgrzanym oleju. Zrób miejsce na środku patelni i wyłóż w to miesjce mięso z kurczaka pokrojone w kawałki. Pamiętaj o wysokiej temperaturze. Gdy mięso "złapie kolor" wymieszaj je z warzywami. Dodaj sos rybny i ostrygowy. Następnie wbij z boku, na patelnię dwa jajka i chwilę poczekaj. Gdy zaczną się ścinać, wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zdejmij wszystko z patelni, dolej trochę oleju i wrzuć ugotowany wcześniej makaron ryżowy. Pamiętaj o bardzo wysokiej temperaturze. Olej musi być dobrze rozgrzany. Podlej makaron mieszanką sosów. Po 2-3 minutach dodaj podsmażone wcześniej wszystkie składniki i połącz je z makaronem. Danie pad see ew z makaronem ryżowym jest gotowe. Smacznego!
Jak smakuje makaron soba? Z czego jest zrobiony makaron soba?
Makaron soba to bardzo delikatne i długie nitki. Produkowany jest z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Im większa przewaga gryki w składzie, tym smak makaronu soba będzie bardziej wyrazisty. Wyczuwalny jest również delikatnie orzechowy posmak. Makaron soba można spożywać na zimno w postaci zaru-soba lub mori-soba. Popularny jest także na ciepło np. z bulionem lub warzywami typu stir-fry. Makaron Soba wywodzi się z Japonii. Jest też bardzo popularny w innych krajach azjatyckich, przykładowo w Korei. Przygotowanie makaronu soba jest bardzo szybkie. Gotowanie zajmuje od 5 do 7 minut.
Czy makaron konjac jest zdrowy?
Makaron konjak jest uważany za zdrowszy niż zwykły makaron. Powstaje z bulwy rośliny o tej samej nazwie. Konjac ma antybakteryjne właściwości oraz ma w sobie bardzo dużą zawartość białka. Z tego powodu polecany jest osobom cierpiącym na zaparcia. U niektórych osób, konjak może powodować dolegliwości żołądkowe i wzdęcia. Jest kwestią bardzo indywidualną. Makaron konjak jest bezglutenowy i ma niski indeks glikemiczny. Mogą go jeść osoby chore na cukrzycę i celiaklię.
Czy makaron konjac można jeść codziennie?
Tak, makaron konjak można jeść codziennie. Najlepiej nie przesadzać i spożywać go raz dziennie. Niektóre z jadłospisów diet sugerują jego częstsze spożycie. Jeśli nasz organizm dobrze toleruje składniki makaronu konjak. Jeśli nie odczuwamy żadnych niestrawności ani dolegliwości żołądkowych. Nie ma przeciwwskazań, aby spożywać go np. dwa razy dziennie.
Co to jest makaron udon?
Makaron udon to pochodzący z Japonii i Korei pszenny makaron. Ma postać grubo ciętych, gładkich, białych klusek. Stanowi trzon wielu japońskich potraw. Produkowany jest z jaśniejszego lub ciemniejszego zboża w zależności od regionu Japonii. Makaron udon koreański najpierw gotuje się. Następnie podaje zarówno w daniach gorących, jak i zimnych. Rodzaje makaronów udon różnią się nie tylko składem, ale także sposobem podawania. Klasyczne dania z udon to m.in.
- Kake udon — makaron udon japoński podawany w gorącym bulionie tzw. kakejiru. Kakejiru przygotowuje się na bazie bulionu (warzywnego, drobiowego lub dashi). Dodaje się do niego sos sojowy, winną przyprawę mirin oraz cukier.
- Zaru Udon — makaron udon podawany na zimno z sosem (tzw. tsuyu), w którym się go macza. Nazwa zaru pochodzi od bambusowej maty. Kładzie się ją na talerzu, a na niej makaron udon.
- Yaki Udon — makaron udon podawany ze smażonymi warzywami. Przykładowo z kapustą pekińską, marchewką, cebulą i bambusem) i mięsem.
Z czym zjeść makaron udon, przepis na kake udon
Przepis na zupę Kake Udon jest stosunkowo prosty. Warto ugotować aromatyczną i rozgrzewającą zupę.
Składniki na danie kake udon:
200 g makaronu udon
1 litr bulionu w Japonii znanego pod nazwą kakejiru. Warzywny, drobiowy lub dashi
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mirinu (słodkiego ryżowego wina, nazywanego też przyprawą winną)
1 łyżeczka cukru
zielona cebulka do dekoracji
plastry nori (opcjonalnie)
Przygotowanie zupy kake udon:
Ugotuj makaron udon zgodnie z opisem na etykiecie opakowania. Następnie odcedź go i przelej zimną wodą. Odstaw na bok. W garnku zagotuj bulion (warzywny, drobiowy lub bulion dashi). W małej misce połącz sos sojowy, mirin i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Przygotowany sos wlej do wrzącego bulionu. Dodaj makaron udon i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut. Przełóż gotową zupę Kake udon do misek. Posyp zieloną cebulką i jeśli chcesz, dodaj plastry nori dla smaku i dekoracji. Kake Udon najlepiej smakuje na gorąco. Można do niego dodać według uznania: kawałki gotowanego kurczaka, warzyw czy jajko na twardo. Smacznego!
Jak się robi tteokbokki? Jak zrobić sos?
Składniki na danie tteokbokki:
250g tteok (kleistych, ryżowych klusek koreańskich - można je kupić w sklepie EtnoBazar)
2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula pokrojona w piórka
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki pasty gochujang - koreańska pikantna pasta paprykowa
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 szklanka dowolnego bulionu
Posiekana zielona cebulka dymka lub ziarna sezamu do posypania.
Opcjonalnie Koreańczycy do sosu dodają jajko.
Jeśli posiadasz suche kluski ryżowe to namocz je przez ok 30 minut i odcedź. Podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj pastę gochujang oraz sos sojowy i cukier. Wrzuć kluski i podlej wszystko bulionem. Gotuj 8-10 minut aż kluski topokki będą miękkie, a sos zgęstnieje. Jeśli chcesz dodać jajko, możesz wbić je do gotującego się sosu. Białko powinno się ściąć, ale żółtko pozostać płynne. Podawaj posypane cebulką dymką i ziarnami sezamu. Tteokbokki (topokki) to danie, które można dostosować do swoich upodobań. Możesz eksperymentować z dodatkowymi składnikami: warzywami czy owocami morza, aby nadać mu swój własny smak. Smacznego!
Ryż jaśminowy, basmati czy ryż kleisty?
Na całym świecie jest 25 gatunków i około 150 000 różnych odmian ryżu. W Polsce popularność kuchni orientalnej wzrasta. W związku z tym sprowadza się też i wykorzystuje różne rodzaje ryżu. Do popularnych rodzajów ryżu, które możemy kupić online w sklepie EtnoBazar należą:
Biały ryż jaśminowy, długoziarnisty — popularny rodzaj ryżu, pochodzący z Tajlandii. Znany jest z delikatnego aromatu. Idealnie sprawdza się do dań chińskich, tajskich czy indyjskich. Charakteryzuje się długimi ziarnami, które pozostają sypkie po ugotowaniu.
Ryż basmati — ryż o długich, cienkich ziarnach i delikatnym orzechowym smaku. Jest powszechnie używany w kuchni indyjskiej i pakistańskiej, doskonały do dań curry czy biryani.
Ryż kleisty (sticky rice) — znany z kuchni tajskiej, chińskiej i japońskiej. Popularny również w Laosie i pozostałych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Ryż kleisty jest często używany do przygotowywania deserów. Ma lepką konsystencję po ugotowaniu, co pomaga w formowaniu rolek.
Ryż do sushi — do przygotowania sushi wykorzystuje się specjalną odmianę ryżu. Jest to krótki, biały ryż. Jest mocno lepki, a po ugotowaniu puszysty i błyszczący. Do najpopularniejszych odmian ryżu do sushi należą: sasanishiki, koshihikari i akitakomachi,
Brązowy ryż długoziarnisty — ma wyższą zawartość błonnika i większą wartość odżywczą niż biały ryż. Jest zdrowy i popularny w przepisach wykorzystujących tzw. zdrową żywność.
Czarny ryż — znany również jako ryż dziki. Jest bogatszy w składniki odżywcze niż biały ryż. Posiada charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Często wykorzystywany w kuchni chińskiej i południowo-wschodnioazjatyckiej. Może być podawany zarówno z daniami głównymi, jak i deserami.
Jak ugotować i przyprawić ryż do sushi?
Na początek odpowiedź na pytanie, które zadaje sobie nie jeden początkujący kucharz. Czy da się zrobić sushi ze zwykłego ryżu? Odpowiedź brzmi, nie. Do sushi wykorzystywana jest specjalna odmiana krótkiego, białego i kleistego ryżu. Po ugotowaniu w specjalnej zaprawie jest on mocno puszysty ale i lepki zarazem.
Przepis na idealny ryż do sushi
1. Odmierz ryż szklankami, wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Kilkakrotnie ją wylej, tak aby dokładnie przepłukać ryż. Po opłukaniu pozostaw na 30 minut w zimnej wodzie. Ryż powinien dobrze się namoczyć.
2. Gotowanie ryżu do sushi. Ile octu ryżowego do ryżu na sushi? Na każdą szklankę odmierzonego wcześniej ryżu przypada jedna szklanka tzw. zaprawy do sushi. Zaprawę do sushi przygotowuje się z octu ryżowego, cukru i soli. 1 szklanka zaprawy składa się z: 1 szklanki wody, 3 łyżek sosu do sushi, 2 łyżeczek cukru i łyżeczki soli. Ugotuj ryż zgodnie z informacją na etykiecie. Około 10 minut z przykryciem.
3. Po upływie tego czasu zdejmij garnek z kuchenki. Pozostaw ryż przykryty na kolejne 10-15 minut. Ma wchłonąć całą wodę.
4. Chcesz, aby ryż był jeszcze bardziej kleisty? Możesz przyjąć proporcje 2 szklanki ryżu na jedną szklankę wody.
5. Ryż powinien być dobrze wystudzony, więc najlepiej przygotować go około godziny przed przygotowaniem sushi.
Co można zawinąć w papier ryżowy?
Papier ryżowy to popularny składnik kuchni azjatyckiej. Papier ryżowy jest doskonały do zawijania pochodzących z Chin sajgonek. Popularne dania przygotowywane z użyciem papieru ryżowego to również świeże i lekkie sałatki w formie rolek. Popularne w Chinach, Wietnamie i Tajlandii. Znane pod nazwą spring rolls, summer rolls czy thai rolls. Różnica pomiędzy srping rolls a sajgonkami polega na tym, że sajgonki się smaży. W rolki z papieru ryżowego można zawinąć świeże warzywa, krewetki, mięso, makaron ryżowy i zioła. Mogą być serwowane same lub z sosami do maczania. Często wykorzystuje się sos orzechowy, sos rybny czy sos hoisin. Delikatne rolki z nadzieniem idealnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska lub lekki posiłek.
Sajgonki przepis z mięsem i warzywami
- 0.5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- kalarepa
- duża marchewka
- zielona cebulka
- makaron sojowy vermicelli
- płaty papieru do sajgonek
Kalarepę i marchewkę pokrój w drobną kostkę. Dodaj drobno pokrojoną zieloną cebulkę i podgotowany i pokrojony na 2-3 cm kawałki makaron vermicelli. Do farszu dodaj łyżkę sosu sojowego oraz sól i pieprz do smaku. Każdy z arkuszy papieru ryżowego do sajgonek namaczaj delikatnie w wodzie przez 2-3 sekundy. Pamiętaj, że papier ryżowy do sajgonek jest nieco grubszy niż inny. Możesz też użyć gotowego, mrożonego ciasta do sajgonek. Układaj małą garstkę farszu w pobliżu jednego z boków arkusza. Zawijaj je w sposób analogiczny jak zawija się np. krokiety. Smaż do połowy zanurzone w oleju przez 6-7 minut z każdej strony. W trakcie smażenia obracaj.
Co wiemy o komosie ryżowej?
Komosa ryżowa (quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej i uprawiana jest tam od kilku tysięcy lat. Nazywana jest złotem Inków, ponieważ stanowiła główny składnik ich diety. Dziś zaliczana do tzw. superfoods i doceniona już we Francji, Niemczech i Wielkiej Brytanii, uprawiana jest również w Kanadzie, we Włoszech, Holandii i Hiszpanii, to w Polsce nadal nie jest powszechna.
Czy quinoa jest zdrowa?
Jest to roślina podobna do innych rodzajów kasz i z powodzeniem może być alternatywą dla ryżu czy ziemniaków, a także składnikiem: dań jednogarnkowych, sałatek, zup lub śniadań. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu i cholesterolu, za to obfituje w błonnik, białko i węglowodany, dzięki czemu posiłki z jej dodatkiem są wysokoenergetyczne i sycące. Kasza quinoa jest bardzo ceniona przez wegetarian i wegan, gdyż zawiera wszystkie niezbędne dla zdrowia aminokwasy, w tym również rzadko występującą w roślinach lizynę. Nasiona komosy ryżowej są bogate w magnez, żelazo, potas i cynk oraz zawierają dwa razy więcej witaminy E niż nasze rodzime żyto i pszenica i witaminy: C, B6, A. Quinoa jest również bogata we flawonoidy działające przeciwzapalnie i antywirusowo. Są też inne zalety komosy ryżowej — ma niski indeks glikemiczny, wobec czego jest produktem doskonałym dla cukrzyków, a także zawiera kwasy omega-3, zapobiegające miażdżycy i chorobom krążenia.
Istnieje około 120 odmian komosy ryżowej, a do najbardziej popularnych należą quinoa: biała, czerwona i czarna. Komosa czerwona najmniej się rozgotowuje i jest świetna jako składnik sałatek. Natomiast komosa czarna ma słodkawy i ziemisty smak. Przed gotowaniem komosę należy kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie, co zniweluje jej gorzki posmak. Niewielkie ziarenka komosy, pęcznieją podczas gotowania, średnia porcja na jedną osobę to ok. 80g.
Czy babka jajowata to to samo co babka lancetowata? Na co pomaga babka jajowata?
Nie babka lancetowata (łac. plantago lanceolata) i babka jajowata (łac. lantago ovata) to dwie różne rośliny. Babka jajowata to roślina z rodziny babkowatych, pochodząca z regionów śródziemnomorskich. Charakteryzuje się jajowatymi nasionami, z których wytwarza się błonnik stosowany w medycynie naturalnej i branżach spożywczych. Nasiona babki jajowatej i ich łuski są cenione ze względu na wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego. Ma działanie nieco podobne do siemienia lnianego. Działa łagodząco na układ pokarmowy. Oczyszcza organizm z resztek niestrawionego pokarmu. Może wspierać regulację poziomu cholesterolu we krwi. W medycynie naturalnej babka jajowata jest często stosowana jako środek łagodzący problemy z zaparciami. Przynosi równowagę metaboliczną.
Jej właściwości obejmują także korzystny wpływ na kontrolę poziomu cukru we krwi. Ponadto stosowanie błonnika babki jajowatej może wspomagać utrzymanie zdrowej wagi ciała. W kuchni babka jajowata jest wykorzystywana głównie w postaci ziaren i łuski, suplementów diety, proszku czy tabletek błonnikowych. Jest bezsmakowa, co ułatwia jej dodawanie do różnych potraw, napojów, jogurtów czy musli.
Warto pamiętać, że przed rozpoczęciem stosowania suplementów babki jajowatej, zawsze warto skonsultować się z lekarzem. Zwłaszcza jeśli stosujemy ją w celach leczniczych. Nie zaleca się przekraczania zalecanych dawek, aby uniknąć potencjalnych skutków ubocznych.
Jakie właściwości lecznicze ma sezam?
Sezam ma liczne właściwości lecznicze. Wynika to z jego bogatego składu. Jest źródłem białka, błonnika, witamin (szczególnie witaminy E). Sezam jest też bogaty w minerały: magnez, fosfor i wapń. Natomiast olej sezamowy pozyskiwany z nasion sezamu jest źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas oleinowy korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca. Sezam może obniżać poziom cholesterolu, co pozytywnie działa na układ krążenia. Ponadto obecność antyoksydantów w sezamie przyczynia się do neutralizacji wolnych rodników. Wykazuje on zatem działanie przeciwzapalne.
Dzięki zawartości błonnika sezam może wspomagać procesy trawienne. Reguluje też poziom cukru we krwi i poprawia funkcję jelit. Wspomniana witamina E zawarta w sezamie odgrywa rolę w utrzymaniu zdrowej skóry. W ajurwedzie olej sezamowy wykorzystuje się do pielęgnacji skóry i włosów, ze względu na właściwości nawilżające.
Warto jednak pamiętać, ze sezam jest mocno kaloryczny i jest popularnym alergenem. Przed wprowadzeniem go do diety w celach leczniczych zawsze warto skonsultować się z profesjonalistą. Zwłaszcza w przypadku istniejących schorzeń czy alergii.