Zupa Miso - przepis #gotujzetno
2020-05-11
Zapraszamy na cykl #gotujzetno. Podpowiadamy jak w prosty i szybki sposób ugotować orientalne dania kuchni azjatyckiej i afrykańskiej: japońskiej, chińskiej, tajskiej, indyjskiej, marokańskiej z wykorzystaniem produktów, które znajdziesz w naszym sklepie http://etnobazar.pl. Gotuj egzotyczne potrawy z wykorzystaniem aromatycznych przypraw, ostrych past i sosów i dużego wyboru niecodziennych makaronów i ryżu.
Wielbicielom kuchni orientalnej zalety zupy miso-shuri są z pewnością znane. Niektórzy twierdzą, że miso to japoński sekret zdrowia i odporności. Głównym składnikiem zupy miso jest pasta o tej samej nazwie, która powstaje ze sfermentowanej soi. Posiada wiele dobroczynnych właściwości, pasta miso przez Japończyków uznawana jest za naturalny antybiotyk. W Japonii często podawana jest na śniadanie! Doskonała na poprawienie odporności i rozgrzewająca podczas przeziębienia! Dodatkowo gdy zaopatrzysz się u nas w dziale kuchnie świata w produkty niezbędne do jej przygotowania, to samo gotowanie miso jest naprawdę bardzo łatwe!
- 2 saszetki bulionu dashi
- 3-4 łyżki pasty Miso
- makaron np. udon lub shirataki
- 2 łyżki glonów wakame
- 1 kostka tofu (ok 350 g)
- 2 grzyby shitake
- cebulka zielona (gruby szczypior)
- sos sojowy do smaku
Opcjonalnie możemy także dodać np. ziemniaki, kurczaka, rybę lub krewetki. To wszystko zależy od tego jakie smaki preferujemy. Glony wakame czy grzyby shitake możemy zastąpić składnikami rodzimymi np. szpinakiem, brokułami, marchewką, rzodkwią lub porem. Możemy dobrać składniki wedle uznania i przyrządzić np. zupę miso z kurczakiem lub zupę misko z łososiem czy też zupę miso z wołowiną. Japończycy sugerują się zasadą łączenia składników z tej samej pory roku, a także balansowania smaków łagodnych z tymi ostrzejszymi, np. tofu i zielona cebulka. My przedstawiamy Wam prostą w przygotowaniu potrawę kuchni azjatyckiej - zupę miso z tofu
Dwie saszetki bulionu dashi rozpuścić w garnku w ok. 2 litrach wody i gotować przez chwilę. Do przygotowanego wywaru dodać 3 lub 4 łyżki pasty miso, dobrze jest ją przetrzeć przez sitko. W międzyczasie zalać również gorącą wodą grzyby shitake i moczyć przez ok 10 minut, później pokroić je w plastry. Dodać grzyby do wywaru wraz z pokruszonymi glonami wakame.
UWAGA od momentu dodania pasty - zupy Miso nie doprowadzamy do wrzenia ponieważ straci ona swoje właściwości zdrowotne. Doprawić do smaku sosem sojowym. Tofu pokroić w kostkę, makaron przygotować zgodnie z przepisem z opakowania. Zalać makaron bulionem i podawać z tofu pokrojonym w kostkę i dużą ilością grubo pokrojonej cebulki. Smacznego!
Zobacz, które ze składników zupy miso kupisz u nas. Pełna oferta produktów kuchni orientalnej dostępna tutaj >>
Wielbicielom kuchni orientalnej zalety zupy miso-shuri są z pewnością znane. Niektórzy twierdzą, że miso to japoński sekret zdrowia i odporności. Głównym składnikiem zupy miso jest pasta o tej samej nazwie, która powstaje ze sfermentowanej soi. Posiada wiele dobroczynnych właściwości, pasta miso przez Japończyków uznawana jest za naturalny antybiotyk. W Japonii często podawana jest na śniadanie! Doskonała na poprawienie odporności i rozgrzewająca podczas przeziębienia! Dodatkowo gdy zaopatrzysz się u nas w dziale kuchnie świata w produkty niezbędne do jej przygotowania, to samo gotowanie miso jest naprawdę bardzo łatwe!
Zupa Miso składniki
- 2 saszetki bulionu dashi
- 3-4 łyżki pasty Miso
- makaron np. udon lub shirataki
- 2 łyżki glonów wakame
- 1 kostka tofu (ok 350 g)
- 2 grzyby shitake
- cebulka zielona (gruby szczypior)
- sos sojowy do smaku
Opcjonalnie możemy także dodać np. ziemniaki, kurczaka, rybę lub krewetki. To wszystko zależy od tego jakie smaki preferujemy. Glony wakame czy grzyby shitake możemy zastąpić składnikami rodzimymi np. szpinakiem, brokułami, marchewką, rzodkwią lub porem. Możemy dobrać składniki wedle uznania i przyrządzić np. zupę miso z kurczakiem lub zupę misko z łososiem czy też zupę miso z wołowiną. Japończycy sugerują się zasadą łączenia składników z tej samej pory roku, a także balansowania smaków łagodnych z tymi ostrzejszymi, np. tofu i zielona cebulka. My przedstawiamy Wam prostą w przygotowaniu potrawę kuchni azjatyckiej - zupę miso z tofu
Jak zrobić zupę miso z tofu - przygotowanie:
Dwie saszetki bulionu dashi rozpuścić w garnku w ok. 2 litrach wody i gotować przez chwilę. Do przygotowanego wywaru dodać 3 lub 4 łyżki pasty miso, dobrze jest ją przetrzeć przez sitko. W międzyczasie zalać również gorącą wodą grzyby shitake i moczyć przez ok 10 minut, później pokroić je w plastry. Dodać grzyby do wywaru wraz z pokruszonymi glonami wakame.
UWAGA od momentu dodania pasty - zupy Miso nie doprowadzamy do wrzenia ponieważ straci ona swoje właściwości zdrowotne. Doprawić do smaku sosem sojowym. Tofu pokroić w kostkę, makaron przygotować zgodnie z przepisem z opakowania. Zalać makaron bulionem i podawać z tofu pokrojonym w kostkę i dużą ilością grubo pokrojonej cebulki. Smacznego!
Zobacz, które ze składników zupy miso kupisz u nas. Pełna oferta produktów kuchni orientalnej dostępna tutaj >>
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2020
Produkty polecane
22,90 zł
91,60 zł / l