Argania żelazna zwana też drzewem arganowym, to endemiczna roślina występująca jedynie w zachodnim Maroku. Drzewo osiąga wysokość do 10 m, a z jego nasion mieszkańcy kraju wytwarzają olejek zwany "płynnym złotem Maroka". Owoce arganii wyglądem przypominają nieco oliwki, a kształtem migdały. W środku owoców znajduje się pestka (orzech), z którego wytłacza się "drogocenny olej". W ostatnich latach olejek arganowy cieszy się na świecie ogromną popularnością zarówno firm farmaceutycznych, jak i samych zainteresowanych - osób ceniących sobie naturalne i ekologiczne kosmetyki.
Ciepły, gruby i jeszcze modny! Nie łatwo jest znaleźć szal idealny na jesienne i zimowe dni. Damskie szaliki, apaszki i chusty królują w nie jednym sklepie z odzieżą. Gdzie jednak znaleźć szalik, który będzie kolorowy, oryginalny i sprawi wiele radości jego właścicielce w pochmurne, zimne dni?
Kuchnia indyjska jest bardzo zróżnicowana. Zarówno potrawy jak i dodatki różnią się w zależności od regionu. Na północy Indii, jada się więcej mięsa głównie baraninę, koźlinę i kurczaka w zawiesistych sosach. Tutaj do potraw jako dodatek podaje się placki z mąki pszennej lub ryż basmati, nazywany królem ryżu. Dania z południa Indii są ostrzejsze niż te z północy, sowicie przyprawione chili, które ma w gorącym południowym klimacie chłodzić organizm.
W związku z obecną porą roku należy dbać szczególnie o skórę, włosy i paznokcie, gdyż zimne wiatry, zbliżające się mrozy, czy po prostu niedobór witamin i minerałów związany z przesileniem jesiennym, może wpłynąć negatywnie na ich kondycję. Dzisiaj chciałabym przybliżyć temat pielęgnacji włosów idealny na tę porę roku (ale też nie tylko!). Olejowanie włosów.
Ostatnio zmieniła się trochę pogoda, zwiastując nam, czego możemy się spodziewać w nadchodzących miesiącach. Zbliża się wielkimi krokami jesień, a zaraz po niej zima, więc warto by było pomyśleć jak przygotować się na niskie temperatury, osłabioną odporność, depresyjne klimaty i szarobure wieczory.