Blog

Jagody goji, czyli tajemniczy kolcowój tybetański

Jagody goji, czyli tajemniczy kolcowój tybetańskiJagody goji mają podłużny kształt o długości około 1 cm i są koloru czerwonego. W sklepach najczęściej znajdziemy suszone jagody goji. W medycynie chińskiej są znanym od wieków środkiem wspomagającym leczenie. Owoce goji są źródłem dużej ilości składników odżywczych takich jak: flawonoidy, karotenoidy, witaminy, składniki mineralne, zawierają bogactwo składników, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Owoce goji są zaliczane do grupy tzw. superfoods, czyli produktów, które dzięki dużej zawartości składników odżywczych, witamin, minerałów, mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Przeczytaj więcej

Cudowny zapach? Naturalnie! Nie ma jak woda różana

Cudowny zapach? Naturalnie! Nie ma jak woda różanaNa pierwszym miejscu wśród właściwości wody różanej jest oczywiście cudowny, kwiatowy zapach! Jednak posiada ona również właściwości tonizujące, wzmacnia naczynka krwionośne, zmniejsza zaczerwienienia skóry. Woda różana normalizuje i reguluje prace gruczołów łojowych, zmniejsza pory, łagodzi podrażnienia, działa antybakteryjnie. Jest kosmetykiem polecanym do każdego rodzaju skóry, zarówno suchej i wrażliwej. Najlepiej używać jej wieczorem zamiast toniku, po otwarciu należy przechowywać ją w lodówce. Z wody różanej można zrobić również okład na zmęczone powieki.
Przeczytaj więcej

Olej kokosowy właściwości, zastosowanie, cena

Olej kokosowy właściwości, zastosowanie, cenaNa wyspach Pacyfiku nikogo nie zdziwi fakt wykorzystania oleju kokosowego. Od dawna jest tam znanym i cenionym produktem spożywczym i kosmetycznym. Jednak w krajach zachodnich olej kokosowy dopiero od niedawna zyskuje sobie coraz większą popularność. Nie bez znaczenia jest fakt obalenia mitów o tym, że duża zwartość nasyconych kwasów tłuszczowych może powodować choroby serca. Dla mieszkańców wysp Pacyfiku jest on podstawowym olejem a odsetek osób z problemami krążenia jest tam naprawdę znikomy!
Przeczytaj więcej

Sushi - futomaki, uramaki, hosomaki, czyli japońska tradycja

Sushi - futomaki, uramaki, hosomaki, czyli japońska tradycjaW dawnych czasach potrawę przygotowywano w całkiem odmienny sposób i nazywano ją nare-zushi. Układano surowe, solone ryby w pojemnikach i przekładano je warstwami ugotowanego ryżu. Ryby fermentowały pod wpływem ryżu przez okres od jednego do trzech lat! Następnie ryż usuwano, a sfermentowane ryby jedzono ze świeżo ugotowanym ryżem. Teraz na rynku znajdziemy wiele propozycji ryżu do sushi. W kolejnych wiekach proces produkcji uległ stopniowemu skróceniu do kilku miesięcy, dodatkowo zaczęto spożywać również sfermentowany ryż.
Przeczytaj więcej

Mydło Aleppo - ratunek dla cery z problemami

Mydło Aleppo - ratunek dla cery z problemamiBardzo ważnym etapem w produkcji mydła z Aleppo jest jego dojrzewanie. W czasie dojrzewania mydło schnie, utwardza się i zachodzą procesy chemiczne, dzięki którym mydło nabiera swoich drogocennych właściwości. Okres dojrzewania trwa minimum 9 miesięcy, a często są to nawet 4 lata. Mydło z Aleppo nie zaskoczy nas wyszukanym wyglądem, z zewnątrz jest brązowe, w środku zielone. Dlaczego więc, jest takie cenne i czemu warto go stosować?
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel